De gehonoreerde projecten starten dit najaar op verschillende plekken in het land: in Sittard/Heerlen/Nijmegen, Oss, Groningen, Didam, Rotterdam, Drenthe en Zeeland.
Gesprekstechnieken verder ontwikkelen
Binnen de projecten worden gesprekstechnieken verder ontwikkeld en er worden nieuwe manieren bedacht om ouderen, hun naasten en zorgverleners actief bewust te maken van de waarde van het vroegtijdig met elkaar spreken over persoonsgerichte zorg. Dat meldt het Zorginstituut.
Niet-behandelen
Er is binnen de projecten ook aandacht voor niet-behandelen. De focus ligt ook bij oudere patiënten vaak op wat er medisch-technisch mogelijk is, terwijl juist bij deze doelgroep niet-behandelen soms een gewenste keuze is. Bijvoorbeeld wanneer een behandeling grote risico’s vormt voor iemands zelfstandigheid en kwaliteit van leven.
Huisarts
De huisarts heeft in alle gehonoreerde projecten een hoofdrol, omdat hij of zij de patiënt meestal het beste kent. Momenteel wordt in de praktijk vaak nog weinig of niets met die kennis gedaan wanneer een kwetsbare oudere met een levensbedreigende aandoening in het ziekenhuis terecht komt, meldt het Zorginstituut. Het idee is dat er vanuit de projecten informatiesystemen en netwerken zijn ingericht die kunnen bijdragen aan passende, persoonsgerichte zorg voor kwetsbare ouderen in de laatste levensfase.
Subsidies
De projecten ontvangen de subsidies van het programma ‘Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen’ van het Zorginstituut. De subsidieverlening loopt twee jaar. Inmiddels hebben al meer dan vijftig projecten overheidssteun ontvangen voor het verbeteren van het proces van samen beslissen.
Lees ook: Persoonsgerichte zorg bij ouderen: verhalen zijn inzichtelijker dan data