Het ziekenhuis maakt hierbij gebruik van van een regionaal tumor board, voor het multidisciplinair overleg (MDO) met andere zorgverleners in de regio. Elk jaar worden er in deze regionale MDO’s meer dan 6000 patiënten besproken door een team van zorgverleners uit verschillende ziekenhuizen. Zo kunnen keuzes beter worden onderbouwd en kan het verschil in de kwaliteit van zorg in de regio worden geminimaliseerd.
Uitwisseling van patiëntinformatie
Om op een efficiënte en kwaliteitsgerichte manier over de behandeling te beslissen, moeten alle zorgorganisaties op hetzelfde moment toegang hebben tot dezelfde gegevens en deze kunnen delen en presenteren. Het op een geautomatiseerde en veilige manier uitwisselen van patiëntinformatie tussen zorginstellingen is dus een belangrijke uitdaging voor de toepassing van VBHC.
Minder uitstel behandelingen
Het UMC Utrecht maakt hiervoor gebruik van het platform Vitaly van Parsek Group, aldus IT-manager Gilbert Bod. Dit platform stroomlijnt het proces van het multidisciplinair overleg en optimaliseert de gegevensuitwisseling tussen de verschillende ziekenhuis-epd’s.
Op basis van een eenjarige observatie van de virtuele regionale MDO-samenwerking bleek deze oplossing naar tevredenheid te werken. Zo liep de beslissingstijd terug doordat het aantal patiënten dat opnieuw moest worden ingepland vanwege incomplete of onvoldoende documentatie daalde. Het uitstellen van de behandeling met een week nam daardoor af met 60 procent. Tegelijkertijd bleek dat het aantal patiënten dat in één MDO kan worden behandeld is toegenomen met 30 procent.