Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7x hoe verzekeraars bijdragen aan een verbeterde gezondheidszorg

De Rijksoverheid streeft naar een zo goed mogelijke gezondheidszorg voor alle bewoners te organiseren. Daar dragen we natuurlijk allemaal aan bij door het betalen van belastingen. Maar niet alleen je inkomstenbelasting heeft invloed op hoe toegankelijk zorg is voor de Nederlandse bevolking.

Ook de premies die je betaalt voor je zorgverzekering hebben (indirect) impact op de gezondheidszorg. In dit artikel delen we samen met zorgvergelijker Independer meer over op welke manieren verzekeraars bijdragen aan een verbeterde gezondheidszorg.

1. Financiële hulp

De eerste manier is misschien wel het meest vanzelfsprekend: verzekeraars zijn de tussenpersonen tussen zorgverleners en verzekerden. Naast de ‘normale’ financiële ondersteuning die een zorgverzekering biedt, zorgt een zorgverzekeraar ook op andere manieren voor betaalbaardere zorg.

Ze onderhandelen met zorginstellingen over tarieven en vergoedingen voor medische diensten. Deze onderhandelingen zijn gebaseerd op kwaliteit en kosten. Zo zorgt een verzekeraar dus op meerdere manieren dat goede zorg beter toegankelijk is, ook voor mensen die dit normaal niet zomaar zouden kunnen betalen.

Bovendien initiëren sommige verzekeraars ook financiële hulpprogramma’s of gezondheids-spaarrekeningen om de kosten van medische zorg verder te verlagen. Ze kunnen ook investeren in technologische innovaties zoals telemedicine en AI-diagnoses om de efficiëntie van de zorg te verbeteren en de kosten te verlagen.

Door deze aanpakken kunnen verzekeraars niet alleen de financiële last voor de verzekerden verminderen, maar ook de algemene toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg verbeteren.

2. Accreditatie en certificering

Verzekeraars eisen vaak van zorginstellingen dat deze voldoen aan specifieke kwaliteitsnormen. Deze normen kunnen betrekking hebben op medische protocollen, patiëntveiligheid, hygiëne, en andere belangrijke onderdelen van de zorgverlening. Het naleven van deze normen is vaak een voorwaarde om een contract met een verzekeraar te krijgen of te behouden. Dit dwingt zorginstanties om voortdurend alert te blijven op de kwaliteit van de zorg die ze leveren en de certificering van de zorgverleners die ze aannemen.

3. Kwaliteitsmetingen en feedback

Verzekeraars hebben de mogelijkheid om de prestaties van verschillende zorgverleners te meten en te beoordelen aan de hand van verschillende punten, zoals beoordelingen van verzekerden. Deze metingen kunnen gaan over zaken als wachttijden, het aantal heropnames, algemene tevredenheid en gezondheidsresultaten.

Zorgaanbieders krijgen regelmatig feedback op basis van deze metingen, waardoor ze beter weten welke punten binnen hun organisatie eventueel verbetering nodig hebben. Verbeteren ze hun zorg niet aan de hand van de feedback? Dan kan het dat ze hun contracten met verzekeraars kwijtraken.

4. Het stimuleren van preventieve zorg

Naast het financiëren van behandelingen van ziekten en klachten spelen verzekeraars ook een rol in preventie en het informeren van hun verzekerden. Ze kunnen programma’s opzetten die gericht zijn op het voorkomen van gezondheidsproblemen en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Door te investeren in preventieve maatregelen, bijvoorbeeld door het stoppen met roken te stimuleren, kunnen verzekeraars helpen om de algehele gezondheid van de samenleving te verbeteren. Dit leidt uiteindelijk tot minder zorgkosten en een hogere kwaliteit van leven.

Wil je gebruik maken van begeleiding? Maak hiervoor dan een afspraak met je huisarts. Als je aan zo’n programma deelneemt worden de nicotinevervangende middelen en eventuele ondersteunende medicatie ook vergoed vanuit de basisverzekering. Aldus Bas Knopperts, zorgverzekering-expert.

Verder kunnen ze ook samenwerken met lokale gezondheidsdiensten en organisaties om gezondheidsvoorlichting en screeningsprogramma’s aan te bieden. Door bijvoorbeeld vaccinatieprogramma’s, gezondheidsonderzoeken en educatieve workshops over voeding en beweging te ondersteunen, werken verzekeraars actief aan het bevorderen van preventieve zorg.

Dit niet alleen om de gezondheid van hun verzekerden te waarborgen, maar ook om op de lange termijn de zorgkosten te verminderen. De focus op preventie toont de inzet van verzekeraars voor een duurzaam en gezond zorgstelsel, waarbij de nadruk ligt op zowel behandeling als preventie om een algeheel welzijn te bereiken.

Een andere stimulans wordt gedeeld door Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer “Sinds 2020 worden de kosten voor stoppen-met-roken niet meer verrekend met het eigen risico. Het wordt dus volledig vergoed. Ontvang je medicatie van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan valt de vergoeding van medicatie wel onder het eigen risico.”

5. Onderlinge concurrentie

Doordat zorgverzekeraars onderling met elkaar concurreren, blijven de prijzen zo laag mogelijk. Ook draagt dit bij aan een passend en uitgebreid aanbod, aangezien ze hun zorgverzekeringen en aanvullende pakketten zo aantrekkelijk mogelijk willen maken voor de consument.

De hoeveelheid concurrentie tussen zorgverzekeraars is op deze manier dus een bepalende factor voor het gezond functioneren van de zorgmarkt.

Dit betekent niet dat zorgverzekeraars een vrije markt hebben: de overheid heeft invloed op de maximale prijs van zorgpremies. Jaarlijks worden deze door het kabinet herzien en vastgesteld voor het komende jaar. Zo is de maximale premie van 2024 verhoogd met zo’n 11 euro: van 138 euro per maand naar 149 euro per maand.

6. Gegevensanalyse en technologie

Moderne verzekeraars maken uitgebreid gebruik van gegevensanalyse en technologie om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Ze kunnen gegevens verzamelen over de prestaties van zorgaanbieders en houden trends in de gezondheidszorg goed in de gaten.

Deze informatie kan gebruikt worden om strategische beslissingen te nemen. Dit stelt hen in staat om hun aandacht en de nodige (financiële) middelen te richten op gebieden waar verbetering nodig is en innovatie binnen de zorgsector te stimuleren en verder te ontwikkelen.

7. Verbeterde zorg door verzekeraars

Verzekeraars spelen een onmisbare rol bij het verbeteren van de kwaliteit van de zorgsector. Door financiële bijdragen, beloningen en onderlinge concurrentie houden ze de zorg voor iedereen betaalbaar.

Goede zorg wordt door verzekeraars gestimuleerd door het letten op accreditatie en certificeringen en het vereisen van bepaalde kwaliteitsnormen. Verzekerden kunnen hierdoor profiteren van betere zorgresultaten en betaalbaardere zorgkosten. Zo blijft goede zorg toegankelijk voor iedereen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.