In 2019 hebben veertig partijen een subsidieaanvraag ingediend rondom het thema ‘het gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen Beslissen in ketens in de curatieve zorg’. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moeten projecten voldoen aan algemene én thema specifieke criteria. Bij acht van de indieners is dat het geval.
‘Win-Win voor patiënten bij lage rugklachten’
Doel: patiënten met lage rugpijn alleen nog maar behandelingen te laten krijgen die een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven en die passen bij hun wensen, behoeften en verlangens.
Indieners: Equalis en Maastricht UMC+
‘Empower2Decide’
Doel: patiënten met kanker, samen met hun zorgverleners, tot een juiste beslissing te laten komen over de diagnostiek en behandeling.
Indiener: Radboudumc Nijmegen
‘Samen beslissen over optimale behandeling bij nierfunctievervanging op basis van zorgdata en patiëntvoorkeuren’
Doel: het ontwikkelen van een keuzehulp voor patiënten die een vorm van nierfunctievervanging moeten kiezen.
Indiener: UMC Groningen
‘Samen beslissen bij genderaanpassende chirurgie voor transmannen’
Doel: gedeelde besluitvorming duurzaam inbedden in het behandeltraject voor transmannen.
Indiener: Amsterdam UMC
‘Samen Vooruitkijken’
Doel: uitkomstinformatie die daadwerkelijk van toepassing is op de individuele patiënt te gebruiken voor het gesprek met de huisarts én de medisch-specialist.
Indiener: Stichting DICA
‘Samen beslissen met uitkomstinformatie in multidisciplinaire ggz-ketens’
Doel: samen beslissen met Routine Outcome Monitoring door ontwikkelen, zodat deze beter past bij specifieke doelgroepen in de ggz-keten. Door deze vervolgens breed te implementeren, zijn meer patiënten te bereiken.
Indiener: SynQuest
‘Transmurale toepassing van keuzehulpen voor Samen Beslissen in de curatieve zorgketen door patiënt, huisarts en medisch specialist’
Doel: het toepassen van samen beslissen in de curatieve zorgketen met behulp van keuzehulpen. Hiermee kunnen patiënt en zorgverlener beter beslissen over de beste behandeloptie en of een verwijzing zinvol is.
Indiener: Patiënt+
‘Key4OI-Kompas’
Doel: een kompas voor het bereiken van een betere kwaliteit van leven met Osteogenesis Imperfecta (OI) met behulp van uitkomstmaten
Indiener: Stichting Care4BrittleBones
De stimuleringsregeling, die sinds 2016 wordt uitgevoerd door Zorginstituut Nederland loopt tot 2021. Dit jaar starten de laatste projecten. Een overzicht van de projecten van vorig jaar staat op Qruxx.