Het gaat om een dataset die het kwaliteitsinstituut overnam van Stichting Benchmark GGZ (SBG). Akwa GGZ schrijft in een persbericht dat deze database strijdig is met hun manier van werken: “Wij werken met gegevens waarvoor de patiënt uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Dit heeft voor Akwa GGZ geleid tot het besluit om de database te verwijderen.” Akwa GGZ ziet bovendien dat de behoefte van het veld voor inzage in de historische data sterk is afgenomen.
Quarantaine
In mei is de dataset die zal worden vernietigd al in quarantaine geplaatst. Directeur Dominique Vijverberg van Akwa GGZ zei toen: “Natuurlijk is het jammer als deze informatie niet meer kan worden gebruikt om de kwaliteit van de behandeling te verbeteren. Maar we zijn in elk geval blij dat er helderheid komt in deze kwestie, die al 2,5 jaar speelt.”
Kort geding
Er is in de afgelopen jaren een en ander te doen geweest rondom ROM-data. De gegevens komen uit vragenlijsten die voor en na therapie in de ggz door patiënten worden ingevuld. Het doel van de ROM-data was om kwaliteit in de ggz meetbaar en vergelijkbaar te maken, maar in het veld was men niet overtuigd. In 2017 werd door Stop Benchmark ROM, een collectief van patiënten, psychiaters, verpleegkundigen en psychologen, een kort geding aangespannen tegen SBG. De betrokkenen riepen op een einde te maken aan de ‘geldverslindende, zinloze en bureaucratische praktijk’.
Patiënten en professionals werken in Akwa GGZ samen om de kwaliteit van zorg in de ggz te verbeteren.