Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akwa GGZ lanceert keuzehulp-app voor toepassen zorgstandaarden

Akwa GGZ introduceert een gratis app met keuzehulpen voor zorgprofessionals. De keuzehulp ondersteunt professionals met concreet advies voor behandeling en begeleiding en is gebaseerd op de inhoud van de zorgstandaarden. “De app zorgt voor sneller en beter gebruik van de zorgstandaarden en biedt gemak voor behandelaren”, aldus psychotherapeut Urszula Breedijk.

De app bevat keuzehulpen voor de zorgstandaarden ADHD, Angst, Bipolair, Persoonlijkheidsstoornissen, Psychose en Psychotrauma. De keuzehulpen voor autisme en verslaving gaan binnenkort in ontwikkeling en andere standaarden volgen later. Akwa GGZ ontwikkelde de keuzehulpen en app samen met Alii, een platform voor medische kennis.

Online wereld van de ggz

De keuzehulp leidt langs vragen die gaan over bijvoorbeeld het stadium van de stoornis, de primaire zorgvraag, medicatie, of risico op suïcide of zelfbeschadiging. Op basis van de ingevulde antwoorden volgt een advies dat professionals kunnen gebruiken in het gesprek met de patiënt en naasten of het team. “De stapsgewijze opzet helpt om de professionele overwegingen gestructureerd langs te lopen. De adviezen die op basis van de ingevulde antwoorden worden gegenereerd, helpen het gesprek met patiënt en naaste vorm te geven”, reageert Ellen Willemsen, psychiater bij Parnassia Groep.

Toetsen aan zorgstandaard

De app is er voor professionals in de ggz die niet dagelijks werken met een bepaalde stoornis en ook voor (laatstejaars)studenten als kennismaking met zorgstandaarden. Specialisten kunnen de keuzehulpen gebruiken om te toetsen of hun behandeling aansluit bij de zorgstandaard.

De keuzehulpen zijn ontwikkeld door professionals en worden al gebruikt in de praktijk. “Deze nieuwe app is een goed initiatief en past bij de nieuwe online wereld in de ggz. Het zorgt voor sneller en beter gebruik van de zorgstandaarden en biedt gemak voor behandelaren”, aldus psychotherapeut Breedijk.

App inzetten voor behandelplan

“Dankzij de app zijn alle keuzehulpen nu op één centrale plek beschikbaar en gemakkelijker te gebruiken”, meldt Akwa GGZ. Een testpanel van studenten en professionals heeft de app getest en met deze feedback is de app verder verbeterd. Een meerderheid van 93 procent van het testpanel wil de app gebruiken in de praktijk. Professionals willen de app vooral gebruiken om een behandelplan op te stellen. Studenten gaven aan deze te willen gebruiken om kennis te maken met de standaarden.

De app GGZ Standaarden is te downloaden in Google Play en in de Appstore. De keuzehulpen zijn ook als desktopversie beschikbaar bij de betreffende zorgstandaard op GGZ Standaarden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.