Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akwa opent nieuw dataportaal ggz

Akwa GGZ heeft een nieuw dataportaal geopend voor de verwerking van kwaliteitsgegevens. Hiermee kunnen professionals in de ggz hun handelen evalueren en vergelijken met collega’s.

Het nieuwe GGZ Dataportaal is AVG-proof, zo laat Akwa-directeur Dominique Vijverberg weten. “Wij werken uitsluitend met gepseudonimiseerde gegevens waarvoor de patiënt uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven.”

GGZ Dataportaal

Sinds begin dit jaar kunnen zorgaanbieders gegevens insturen. Het dataportaal is geopend voor zorgprofessionals die op basis van gebundelde data van elkaar willen leren en hun behandelingen willen verbeteren. Professionals kunnen hun eigen meetinstrumenten kiezen. In GGZ Dataportaal worden de uitkomsten van de behandelingen gebundeld en verschillen inzichtelijk gemaakt. Het portaal is een vertrouwde en veilige omgeving waarin alleen gegevens worden gebruikt waarvoor patiënten toestemming hebben gegeven, zo verzekert Akwa.

Behandeluitkomsten

Naast GGZ Dataportaal is er ook een ROM-bibliotheek geopend. In de bibliotheek staat een overzicht van meetinstrumenten die professionals kunnen gebruiken om de kwaliteit van hun behandeling inzichtelijk te maken. Patiënt en professional kunnen samen beslissen welke indicatoren ze willen evalueren, afhankelijk van het doel en de intensiteit van de behandeling. Per indicator staat vermeld welke instrumenten collega’s gebruiken voor de evaluatie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.