Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amerikaanse patiënt heeft liefst arts in witte jas

Ruim de helft van de patiënten in de Verenigde Staten vindt het belangrijk welke kleding hun arts draagt. Bij meer dan een derde beïnvloedt de kleding zelfs de tevredenheid met de zorg.

Het liefst zien patiënten de arts in formele kleding met een witte jas. Behalve chirurgen en spoedeisende hulpartsen. Die dragen bij voorkeur OK-kleding, met of zonder witte jas. Volgens de onderzoekers van deze enquête is het voor de arts-patiëntrelatie van belang dat artsen in verschillende settings rekening houden met de voorkeuren van patiënten.

Het onderzoek dat in tien academische centra in de Verenigde Staten is verricht is gepubliceerd in BMJ Open. Voor het onderzoek zijn ruim vierduizend klinische en poliklinische patiënten van tien academische ziekenhuizen verspreid over de Verenigde Staten ondervraagd over de voorkeurskleding van hun behandelend artsen. De patiënten kregen foto’s te zien van mannelijke en vrouwelijke artsen in zeven verschillende tenues en moesten aangeven hoe kundig, betrouwbaar, zorgzaam, en toegankelijk deze arts voor hen was en in hoeverre ze zich op hun gemak voelden. Bovendien moesten ze hun voorkeurskleding aangeven voor verschillende zorgsituaties: huisartsenzorg, specialistische zorg, eerste hulp of op chirurgische afdelingen.

Formele kleding

Zowel bij huisartsen (rond 70 procent) als ziekenhuisspecialisten (bijna 80 procent) geven patiënten de voorkeur aan het dragen van en witte jas. Ongeveer 40 procent ziet het liefst dat de arts daar formele kleding onder draagt. Alleen bij chirurgen en op de spoedeisende hulp maakt het dragen van een witte jas over het chirurgentenue niet uit.

Artsen die formele kleding met een witte jas dragen zijn volgens de patiënten betrouwbaarder en zorgzamer dan artsen die casual gekleed zijn (met of zonder witte jas), OK-kleding dragen (met of zonder witte jas), of formeel of zakelijk gekleed zijn. Bovendien voelt de patiënt zich bij dergelijk geklede artsen meer op het gemak. Een chirurgenpak met een witte jas erover scoorde als tweede in de rangorde en formele kleding zonder witte jas als derde.

Verschillen

Hoofdonderzoeker Christopher Petrilli, werkzaam op de afdeling Interne Geneeskunde van Ann Arbor Healthcare System en de University of Michigan Medical School, zag ook enkele verschillen in de voorkeuren onder de respondenten. De voorkeur voor formele kleding met witte jas is groter in het Westen en Zuiden van de VS, terwijl in het Noordoosten en de Midwest meer dan de helft van de patiënten een chirurgenpak prefereert.  Ouderen zien liever een formeel geklede arts met witte jas, terwijl jongeren vaker de voorkeur geven aan een chirurgentenue met witte jas. Tenslotte geven mensen met een hogere opleiding ook meer voorkeur aan formele kleding. Artsen die vooral oudere patiënten zien, in het Zuiden of Westen van de VS werken, zouden zich volgens Petrilli beter formeel kunnen kleden.

Naar het onderzoek

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.