Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Analyse praktijkvariatie bij high-risk medicatie essentieel voor patiëntveiligheid

Door een tekort aan personeel en verstoringen in het proces van medicatietoediening, ontstaat er een variatie in de dagelijkse praktijk. Dat is niet per se negatief, maar soms juist noodzakelijk, blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Amsterdam Public Health research institute (APH).
© romaset / stock.adobe.com

Bij het toedienen van high-risk medicatie voeren verpleegkundigen een risicoanalyse uit om de veiligheid van het toedienproces te waarborgen. Hierbij weegt de verpleegkundige verschillende factoren, zoals de bekendheid met de medicatie en de stabiliteit van de patiënt. Het Nivel vergeleek de ziekenhuisprotocollen en de praktijk om te zien welke stappen in het toedienproces uitvoerbaar zijn in de dagelijkse praktijk en bij welke stappen verpleegkundigen tegen knelpunten aanlopen en af moeten wijken van het protocol.

Analyse

Aan het onderzoek naar praktijkvariatie (verschillen in aantal interventies tussen artsen, ziekenhuizen en regio’s bij dezelfde aandoeningen die niet verklaard kunnen worden door verschillen in de patiëntenpopulatie) bij high-risk medicatie namen tien verschillende afdelingen van in totaal negen ziekenhuizen deel: drie afdelingen Chirurgie, drie afdelingen Interne Geneeskunde en vier Intensive Care Units. Van elke afdeling zijn de ziekenhuisprotocollen voor het klaarmaken en toedienen van high-risk medicatie geanalyseerd en zijn er verpleegkundigen geïnterviewd.

Controlemomenten

De dubbele controlestappen in het proces rondom het klaarmaken en toedienen van high-risk medicatie blijken het lastigst uitvoerbaar te zijn. Bij deze controlemomenten is de verpleegkundige afhankelijk van een collega, voor wie het niet altijd haalbaar blijkt om de dubbele controle uit te voeren.

Grondig versus efficiënt

Door de hectiek in de werkomgeving dienen verpleegkundigen steeds te moeten kiezen voor grondig versus efficiënt. Het is onmogelijk om altijd aan de eis van een dubbele controle uit de protocollen te voldoen. Veilige zorg vraagt om aanpassen aan de complexiteit van de dagelijkse praktijk. De praktijkvariatie die hierdoor ontstaat is daarom niet per se negatief, maar soms juist wenselijk en noodzakelijk, stellen de onderzoekers.

Verbeteringen

Enkele ziekenhuizen zijn inmiddels begonnen met de implementatie van de verbeterpunten die zij hebben opgesteld. Meerdere afdeling hebben daarnaast procesmatige verbeterpunten geïmplementeerd door na te gaan of een tweede controle wel noodzakelijk is voor alle medicijnen die op de lijst met high-risk medicatie staan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.