Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anja van Balen: ‘Ziekenhuizen, doe iets!’

Volgens de sectorbankier voor de zorg van ABN Amro innoveren ’s lands ziekenhuizen niet snel genoeg op digitaal gebied. “Waarom heeft nog bijna geen enkel ziekenhuis een goed werkend patiëntenportaal?”

Door Pierre de Winter

Op het symposium VBHC in de praktijk, van donderdag 5 april dat werd georganiseerd door Skipr in samenwerking met Digitalezorg.nl, sprak Anja van Balen een zaal vol mensen uit de ziekenhuiswereld bijna bestraffend toe.

“Wij financieren  een groot deel van  ziekenhuizen in ons land, maar we blijven het erg lastig vinden om een helder beeld te krijgen van de sector en haar financiële gesteldheid. Daardoor blijft het een sector die nog altijd moeilijk op zakelijke merites beoordeeld kan worden.”

Leren van de banken

“Waarom duurt het zo lang voordat ziekenhuizen goed werkende patiëntportalen hebben?”,  ging ze verder. “Waarom kunnen patiënten nog altijd niet over hun eigen data beschikken?” De  banken hebben hun klantcontact heel wat sneller naar de digitale omgeving hebben weten te brengen dan het gemiddelde ziekenhuis. “Hierin kan de zorg van de bankensector leren.”

Te langzaam

“Het gaat allemaal veel te langzaam”, aldus Van Balen. “En daar is geen enkele reden voor, want de komende  vijf tot tien jaar zien we de vraag naar de diensten van ziekenhuizen met zo’n 20 procent toenemen, terwijl daar als ik naar de rendementen kijk en de budgetprognoses, geen financiële ruimte voor is. Er zal echt iets nieuws moeten gaan gebeuren.”

Value based healthcare is volgens haar een uitstekende manier voorwaarts, maar het digitaal beschikbaar stellen van de patient data is ook essentieel. Een veelgehoord verweer in de medische wereld is dat bijvoorbeeld het delen van zorgdata op gespannen voet staat met de privacywetgeving en dat dat met de Algemene Verordening Gegevensbescherming op komst alleen maar gecompliceerder is geworden.

Geen issue

Van Balen maakte er korte metten mee: “Kom niet aan met privacy issues! Mensen in de zorg proberen mij er steeds van te overtuigen dat zorgdata zo ongelooflijk privacygevoelig zijn. Maar niemand heeft mij nog kunnen aantonen dat dat probleem groter is dan in de financiële wereld en bij ons is dit allang geen issue meer.” We hebben wel geïnvesteerd, en veel, dat is inderdaad nodig.

Gewoon beginnen

“Wat ziekenhuizen moeten doen, is bij VBHC niet alle initiatieven met veel kosten tot in perfectie uitwerken, maar gewoon beginnen. Ze moeten hun professionals vragen ideeën te genereren ten behoeve van patiëntwaarde, op basis van data die gewoon in de organisatie aanwezig zijn. De beste ideeën laat je uitwerken door geïnspireerde teams, die je buiten de day-to-day business een plek biedt om die ideeën tot ontwikkeling te brengen. Klein beginnen, iemand verantwoordelijk maken en dan tempo, en initiatieven regelmatig beoordelen of ze een niveau verder moeten, van 100 initiatieven blijven er dan drie over. Dat is prima. Er is echt veel meer mogelijk dan er nu gebeurt.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.