Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apothekers en patiënten enthousiast over medicijn-app

Met de mobiele app MedicijnWijs kunnen apothekers met patiënten contact houden over hun medicijngebruik. Uit het onderzoek van expertisecentrum Nivel naar deze app blijkt dat zowel apothekers als patiënten de voordelen zien en ervaren van deze app.
© Olena Svechkova / stock.adobe.com

Aan de apotheekbalie wordt niet altijd gevraagd naar de ervaringen van patiënten met geneesmiddelen. Via de app kunnen die ervaringen regelmatiger uitgevraagd worden, iets dat zowel apothekers als patiënten waardevol vinden, blijkt uit het onderzoek. Na een gesprekje via de app is het bij een volgend bezoek aan de apotheek ook weer makkelijker om vragen te stellen aan de apotheker. Zo kunnen problemen met geneesmiddelen, zoals ongewenste bijwerkingen, vroeg gesignaleerd worden.

Traigevragen

Het Nivel ontwikkelde eerder de TRIAGE-startvragen: vier uitnodigende vragen die in het baliegesprek gebruikt kunnen worden om problemen in medicatiegebruik te signalen. De vragen zijn: Ik ben benieuwd naar uw ervaringen. Hoe is het de afgelopen tijd gegaan met het gebruik van dit medicijn? Elk medicijn kan ook bijwerkingen hebben. Hoe is dat bij u? Heeft u last van bijwerkingen van dit medicijn? Wat vindt u ervan dat u dit medicijn (langdurig) moet gebruiken? Welke vragen heeft u nog?

Aanpassingen

Tijdens het onderzoek kwamen apothekers en patiënten met suggesties om de vragen beter passend te maken voor digitale communicatie. Nivel wil die vragen integreren in de MedicijnWijs-app. Vervolgonderzoek zal laten zien welk effect die aanpassing heeft en wat de ervaringen dan zijn met de MedicijnWijs-app.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.