Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App helpt kankerpatiënten bij afspraak met arts

Weinig patiënten onthouden alle informatie van de arts tijdens een gesprek in de spreekkamer. Om patiënten en artsen te helpen, is er nu de app Gesprekshulp bij kanker.

Uit onderzoek blijkt dat het lastig is alle informatie te onthouden. Patiënten vergeten maar liefst 40 tot 80 procent van de informatie. En van  wat ze wel onthouden, blijkt bijna de helft niet te kloppen.

Stichting kanker.nl heeft dus de Gesprekshulp bij kanker ontwikkeld om patiënten en hun naasten te helpen bij het gesprek met de arts. Met deze app kunnen ze het gesprek voorbereiden, opnemen en thuis weer terugluisteren. Privacy staat voorop: alle informatie wordt alleen op de telefoon opgeslagen.

Voorbeeldvragen 

In de app staan voorbeeldvragen die samen met patiëntenverenigingen zijn opgesteld. Onder andere de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Borstkankervereniging Nederland (BVN) werkten eraan mee.  Ook is er de mogelijkheid om zelf vragen toe te voegen. Daarnaast verwijst de app  door naar aanvullende informatie op kanker.nl.

Zorgprofessionals

Ook zorgprofessionals hebben er baat bij als hun patiënt goed voorbereid een gesprek in gaat en informatie kan opslaan en terugluisteren. Zo kan een patiënt actiever deelnemen aan het gesprek, de informatie beter onthouden en een weloverwogen beslissing nemen.

Verpleegkundig Specialist Erik van Muilekom: “Ik raad mijn patiënten altijd aan het gesprek goed voor te bereiden. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat ze het gesprek mogen opnemen. Bij een tweede afspraak zijn ze ook echt beter geïnformeerd omdat ze het eerste gesprek nog eens hebben kunnen terugluisteren. Ze kunnen dan beter meepraten over hun behandeling.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.