Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artikel over eenvoudige PREM-vragenlijst gepubliceerd

Het taalniveau van vragenlijsten met patiëntervaringen is vaak te hoog. Daardoor vullen veel patiënten ze niet in. Carla Bastemeijer ontwikkelde voor de NFU eenvoudige PREM-vragenlijsten voor de kliniek en polikliniek, voor zowel volwassenen, ouders als kinderen. Deze worden nu in alle UMC’s gebruikt. Onlangs is een artikel over de ervaringen hiermee gepubliceerd.

Het artikel geeft meer achtergrondinformatie over de ontwikkeling van de vragenlijsten. Deze zijn ontwikkeld op basis van de acht principes voor patiëntgerichte zorg van het Picker Institute. Het taalniveau is B1, zodat ook patiënten met de basisschool of een beroepsopleiding MBO niveau 1 als opleidingsniveau de lijst kunnen invullen.

Nieuwe meetinstrumenten

Om de patiëntervaringen te meten, werd al jaren gebruik gemaakt van de CQ-index. Die bleek in praktijk niet goed te werken. Carla Bastemeijer, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit: “De vragenlijsten waren te lang, waardoor veel patiënten ze niet invulden of afmaakten. Professionals vonden het bovendien moeilijk hun kwaliteit er goed mee te verbeteren. In opdracht van de NFU hebben we de nieuwe meetinstrumenten ontwikkeld die door zoveel mogelijk mensen te gebruiken is.”

Afschrikken

Het lage taalniveau van de lijsten zou ook patiënten kunnen afschrikken. Bastemeijer: “Dat hebben we uitgebreid getest. Het gros van de mensen snapt dat we iedereen willen bereiken. En hoger opgeleiden geven over het algemeen wel aan wat ze nodig hebben in een consult of opname. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden stellen minder vragen, voelen zich minder dan artsen en andere zorgverleners. Daardoor zijn ze minder goed geïnformeerd. Als je een keuze maakt, kun je het niet iedereen naar de zin maken. Wij willen een zo groot mogelijke groep bereiken, in ieder geval de mensen die normaal minder goed voor zichzelf zullen opkomen.”

Succesvolle pilot

De vragenlijsten worden nu een jaar gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat veel klinische patiënten de lijst invullen. Dat gaat naar de 50 procent, terwijl dat met de oude vragenlijsten rond 30 procent was. De lijsten worden nu in alle UMC’s gebruikt. De NVZ heeft er een succesvolle pilot mee gehouden. Bastemeijer hoopt dat de lijsten door meer ziekenhuizen gebruikt zullen gaan worden om van elkaar te kunnen leren. “We zijn nu bezig met een coderingssysteem dat ook internationaal benchmarken mogelijk maakt.”

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.