Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Arts en patiënt beslissen niet vaker samen over behandeling’

De mate waarin arts en patiënt samen beslissen is in de periode 2016-2020 nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel uit de jaren 2016 tot en met 2020. Hieruit blijkt dat er maar weinig verschillen zitten tussen de cijfers van de laatste vijf jaar. Er is in 2020 zelfs sprake van een lichte daling ten opzichte van 2016.

In het onderzoek is gezamenlijke besluitvorming gemeten vanuit het perspectief van de burger. Die kregen de gevalideerde SDMQ9 voorgelegd, die bestaat uit negen stellingen die de verschillende aspecten van samen beslissen bevatten. De respondenten hebben de vraag ingevuld voor hun laatste bezoek aan een arts, dit kan zowel de huisarts als de medisch specialist zijn.

Vragenlijst

Elk jaar in november ontvangt een steekproef (N=1.500), representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder, een vragenlijst (schriftelijk en online) met onder andere vragen over gezamenlijke besluitvorming. De resultaten voor 2020 zijn gebaseerd op de antwoorden van 701 respondenten (respons van 47 procent).

 

Bekijk de Infographic ‘Gezamenlijke besluitvorming’


Qruxx is uitgebreid met vijf e-learnings over samen beslissen. Ze zijn afkomstig van Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties NFK. De e-learnings zijn gemaakt in samenwerking met voorlopers uit de zorgsector en uit onderzoek. Naar de e-learnings

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.