Dat zegt Stephanie Steeman. Zij is aios dermatologie in het Amsterdam UMC en nam deel aan een onderzoek van adviesbureau M&I/Partners naar online reviews van patiënten over hun artsen. Het gaat daarbij om beoordelingen zoals op Zorgkaart Nederland, naar eigen zeggen landelijk de grootste ervaringssite voor de zorg.
Laag cijfer
Steeman heeft met artsen samengewerkt van wie alle collega’s vonden dat ze tot de top behoorden in hun vak. “Die krijgen dan soms een laag cijfer op Zorgkaart Nederland vanwege bijvoorbeeld te ‘zakelijke’ communicatie naar patiënten toe. Daar lachten we dan een beetje om, maar treurig is het eigenlijk wel. Het geeft een vertekend beeld.”
Gewogen beoordeling
Een meer gewogen beoordeling zou wat Steeman betreft het beste zijn. “En meer protocollair. Het ziekenhuis moet erop letten dat het niet uit de hand loopt. Het gaat om de inhoud van het werk en om de goede naam van zowel de artsen als de zorginstelling. Bovendien is het hele idee van dergelijke online reviews dat de patiënt er zelf iets aan heeft. En dat is niet het geval als het oordeel alleen op communicatieve vaardigheden is gebaseerd.”
Datzelfde ziet ook Richard Oei, als internist-allergoloog verbonden aan DC Klinieken. Online reviews zijn voor hem van belang. In de eerste plaats omdat hijzelf geïnteresseerd is in wat patiënten van hem vinden, maar ook omdat zijn werkgever daarin is geïnteresseerd.
Persoonlijke waardering
Bij wat minder positieve beoordelingen probeert Oei altijd terug te denken hoe het gesprek ging en te kijken hoe het beter kan in de toekomst. “Moet ik duidelijker zijn? Had ik hier toch wat meer tijd voor moeten uittrekken? Gelukkig lees ik ook vaak positieve beoordelingen. Dit is dan toch een extra vorm van persoonlijke waardering.”
Bron: Zorgvisie ICT