Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen staan open voor transparantie

Artsen staan overwegend positief tegenover verschillende initiatieven die er zijn om de zorg transparant te maken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het invoeren van patiëntenportalen om de zorginformatie voor de patiënt zelf toegankelijk maken, of aan de online informatievoorziening over aandoeningen en behandelingen en de inzet van gezamenlijke besluitvorming

Dit blijkt uit onderzoek met de Transparantiemonitor van het Nivel. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan informatie over aandoeningen en behandelingen en het gebruik van die informatie voor samen beslissen. Deze initiatieven kunnen op veel draagvlak rekenen onder artsen.

Samen beslissen

Zo vindt meer dan 80 procent van de artsen het prettig dat patiënten informatie over hun klachten opzoeken voorafgaand aan een consult. Veel artsen verwijzen patiënten actief naar de informatiebronnen. Ook geeft meer dan 90 procent van de artsen aan dat samen beslissen bijdraagt aan de best passende zorg.

Administratieve lasten

Als het gaat om informatie over kwaliteit van zorgaanbieders en zorgverleners, zijn artsen ook overwegend positief. Hier spelen de administratieve lasten die daarvoor nodig zijn wel een rol. De overgrote meerderheid vindt dat kwaliteitsregistraties bijdragen aan registratielast. Een kleine meerderheid vindt de meerwaarde van kwaliteitsregistraties opwegen tegen die registratielast.

Voor het onderzoek, dat is uitgevoerd in samenwerking met de VvAA ontvingen 10.000 medisch specialisten en 8.515 huisartsen een vragenlijst over hun ervaringen met en meningen over transparantie in de zorg. In totaal hebben 265 huisartsen en 269 medisch specialisten de vragenlijst ingevuld.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.