De Werkgroep PREMs bestaat uit zorgprofessionals die met PREMs werken, vertegenwoordigers uit patiëntenorganisaties en verzekeraars, en meetbureaus. Onder de vlag van het Linnean Initiatief buigen zij zich gezamenlijk over de vraag wat er nodig is om PREMs beter te benutten voor waardegedreven zorg. Het PREM zakboekje en de webcast waarmee dit zakboekje werd gelanceerd zijn de eerste producten van deze werkgroep.
Dolf de Boer is programmaleider zorg vanuit het patiëntenperspectief bij Nivel en zit samen met Hileen Boosman, senior consultant bij Morgens, de Werkgroep PREMs voor.
Zakboekje
De Boer: “Het idee voor het PREM zakboekje ontstond toen we als werkgroep merkten dat er nogal wat hiaten in de kennis zijn. Voor alles wat je wilt doen met PREMS, heb je een bepaalde basiskennis nodig. Je moet die kennis binnen de zorgteams op een rij hebben voor je verdieping kunt gaan zoeken.” Boosman: “We keken met de werkgroep wat de belangrijkste basisinformatie is en wat een link heeft met waardegedreven zorg, wat uiteindelijk resulteerde in het zakboekje.”
Patiëntervaringen en patiënttevredenheid
Een voorbeeld van een vraag uit het zakboekje is het verschil tussen patiëntervaringen en patiënttevredenheid. PREMs gaan over ervaringen van patiënten, dat is echt iets anders dan tevredenheid. De Boer: “Het is meer feitelijke informatie. Je kunt tevreden zijn over een wachttijd die veel te lang is, maar dan weten we nog niks. Je kunt daarom beter objectief naar observaties vragen en niet naar evaluaties.”
Ervaringsverhalen
De auteurs zijn tevreden met het resultaat. Het zakboek bevat ook een aantal ervaringsverhalen. De Boer: “Die verhalen zijn belangrijk om de materie levend te krijgen. Je hebt altijd te maken met keuzes. Als je A kiest wringt het ergens, en als je B kiest weer ergens anders. In de verhalen kunnen mensen leven hoe verschillende organisaties met die dilemma’s om gaan bij het implementeren van PREMs.”
PREMs inzetten in zorgpad
Boosman: “Voor waardegedreven zorgteams geeft het zakboekje handvatten bij de keuze hoe je PREMs gaat inzetten in je zorgpad.” De Boer: “Je hebt mensen die die keuzes maken. Maar je hebt ook mensen die als kwaliteitsmedewerker ineens worden geconfronteerd met deze materie, maar er nog niks van weten. Ik hoop dat zij het zakboekje gretig gaan gebruiken.”
Breed inzetbaar
Er is ook een online-versie van het zakboekje. Boosman: ”Het zakboekje is breed inzetbaar. Dus niet alleen voor een sector of doelgroep. Je moet daarbij zorgen dat het boekje up-to-date is met de veranderingen. Het is daarom een dynamisch document. We komen binnenkort weer met de werkgroep samen om te kijken waar we ons als werkgroep op gaan richten nu we het zakboekje hebben gelanceerd.”