Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Behandelingen met nieuwe anti-kankermedicijnen te vaak onnodig stopgezet’

Behandelingen met nieuwe antikankermedicijnen worden te vaak onnodig stopgezet, stelt onderzoeker Christine Boers-Doets. Ze ontwikkelde een systematische en patiëntgestuurde methode om met de bijwerkingen van anti-kankertherapieën om te gaan. Ze promoveert op 4 september aanstaande op dit onderwerp aan de Universiteit van Leiden.

Veel kankerpatiënten krijgen een behandeling met medicijnen voorgeschreven. Zo’n behandeling kan enkele maanden tot  tien jaar en zelfs levenslang nodig zijn. “Maar veel patiënten haken vervroegd af omdat zij de bijwerkingen niet verdragen”, zegt Boers-Doets na jarenlang onderzoek. “Dat maakt de behandeling een stuk minder effectief.”

Geen opleiding

Professionals zijn volgens haar niet getraind in het adequaat behandelen van bijwerkingen. Dat kan ook niet, want er bestaat geen officiële opleiding voor. Hierdoor worden veel dure geneesmiddelen wel bij de apotheek opgehaald, maar vervolgens niet door patiënten gebruikt. “Dit kost ons veel gemeenschapsgeld en de kwaliteit van leven van patiënten gaat achteruit. Terwijl patiënten gemiddeld  vijf maanden langer kunnen leven als zij zelf de bijwerkingen monitoren.”

Gestructureerd managen

Boers-Doets: “Door bijwerkingen gestructureerd te managen, kunnen patiënten met kanker vaker hun behandeling voltooien zoals gepland. Dit is niet alleen goed voor de patiënten zelf, maar ook voor alle andere betrokken partijen inclusief de staatskas. Daarom is het hoog tijd om maatregelen te treffen hoe de bijwerkingen voorkomen of tegengegaan kunnen worden.”

Lijden verminderen

Tijdens haar werk met kankerpatiënten nam zij zich al voor om hun lijden te verminderen. Dat met haar methode de kosten in de gezondheidszorg ook teruggedrongen kunnen worden, is uiteraard ook ‘mooie winst’. “Want als de dure medicijnen vanwege aanhoudende bijwerkingen niet worden ingenomen, is het voorschrijven ervan pure geldverspilling.”

Schaalbaar model

Al haar kennis trial-and-error zijn in een schaalbaar model gegoten. Boers-Doets gaat dit met een geselecteerde groep investeerders onder de naam CancerMed opschalen.

Boers-Doets: “Een onderdeel hiervan is het trainen van artsen, apothekers en verpleegkundigen hoe met hun dure geneesmiddelen effectief om te gaan. Hiervoor gaan wij centra oprichten waar wij curricula tot het behalen van gecertificeerde Bijwerkingen Experts gaan aanbieden.”

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.