Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Belonen betere zorguitkomsten niet effectief’

Het belonen van uitkomsten leidt in de Verenigde Staten niet tot kwalitatief betere zorg, zo blijkt uit een grootschalige studie onder 214 Amerikaanse ziekenhuizen.

De studie is onlangs gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The BMJ. Igna Bonfrer,  co-auteur van de studie en universitair docent Global Health Economics en verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health en de Erasmus Universiteit, zijn de bevindingen ook relevant voor de Nederlandse zorg.

Bonfrer vergelijkt 214 Amerikaanse ziekenhuizen die jaren geleden al vrijwillig zijn begonnen aan een programma dat betere zorguitkomsten beloont en 975 ziekenhuizen die in het kader van Obamacare, zijn ingestapt. Beide groepen ziekenhuizen slaagden er op een gegeven moment niet meer in om de uitkomsten te verbeteren.

Beperkte omvang beloning

“Je ziet over een periode van meer dan tien jaar geen significant verschil tussen beide groepen ziekenhuizen en dat is teleurstellend voor een programma dat zo groot is. We vermoeden dat de beperkte omvang van de beloning een rol heeft gespeeld. De extra beloning is maximaal 2 procent van de totale Medicare-inkomsten. Verder speelt waarschijnlijk een rol dat wordt gemeten met een grote hoeveelheid indicatoren”, aldus Bonfrer. Zij stelt voor de beloning te vergroten en de set indicatoren terug te brengen tot enkele indicatoren die met name voor patiënten van belang zijn.

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.