Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ben Lucas, MSD: ‘Laten we samen levens redden en verbeteren’

Bij MSD is men ervan overtuigd dat waardegedreven zorg leidt tot betere uitkomsten voor patiënten. Managing Director Ben Lucas: “Samenwerking is de sleutel. De coronacrisis maakt dat meer dan ooit duidelijk.”

In het voorjaar van 2019 verhuisde Engelsman Ben Lucas met zijn familie naar Nederland. Hij was net benoemd tot Managing Director van MSD Nederland, het grootste innovatieve geneesmiddelen- en vaccinbedrijf van ons land, met ruim 4500 medewerkers en hightech fabrieken in Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt. Lucas kwam over van het Engelse MSD-oncologieteam en hij verbaasde zich…

“In Engeland was ik gewend aan goede, constructieve discussies waarbij we op basis van data de waarde van onze oncologiegeneesmiddelen moesten aantonen. In Nederland mocht ik nu meepraten op een breder niveau, met alle stakeholders, over hoe we als land de zorg hoogwaardig en betaalbaar kunnen houden, nu en in de toekomst. Wat me verbaasde was dat het gesprek steeds over kosten ging, niet over waarde.”

Typisch Nederlands

“Aan het eind van de dag hebben alle partijen binnen ons zorgsysteem exact hetzelfde doel: betere uitkomsten voor patiënten. Dat is ook MSD’s doel. We zijn niet op aarde met als doel om steeds meer en meer medicijnen te verkopen, maar om mensen te helpen. Dat is onze missie: levens redden en verbeteren.”

“Neem onze immuuntherapie Keytruda® (pembrolizumab). Onder meer bij mensen met uitgezaaide longkanker zien we hoopgevende behandelresultaten. Maar ik begrijp ook dat we vanwege de budgetten onmogelijk iedereen kunnen behandelen. Daarvoor is het aantal patiënten nu simpelweg te groot. Dus moeten we op systeemniveau samenwerken, onder meer om ervoor te zorgen dat minder mensen dit stadium van deze vreselijke ziekte überhaupt bereiken.”

“Nederland heeft één van de beste gezondheidszorgsystemen ter wereld, met de beste artsen, de beste instellingen en toegang tot de beste apparatuur voor diagnostiek en de meest innovatieve behandelmogelijkheden. Maar tegelijkertijd is het typisch Nederlands om niet alles te willen benutten, omdat men vindt dat het teveel geld kost en omdat ‘we’ de zorg niet teveel willen belasten. Maar dat is de wereld op z’n kop! We moeten met z’n allen minder naar kosten kijken en meer naar patiëntwaarde.”

Ieders belang

“Betere uitkomsten voor patiënten wil zeggen: meer waarde voor de patiënt per uitgegeven zorgeuro. Dat is de kern van waardegedreven zorg. Meer waarde kan zijn een langer en gezonder leven, maar zeker ook mentaal welzijn en kwaliteit van leven. En uiteindelijk is waardegedreven zorg in ieders belang: dat van de patiënt, dat van de maatschappij én dat van iedereen die een boterham verdient in de zorg.”

Dus ziekenhuisbestuurders, verzekeraars, artsen, wetenschappers, ambtenaren, medewerkers van zorgbedrijven en alle anderen die met louter goede bedoelingen een positief verschil willen maken voor de patiënt: laten we aan tafel gaan en waardegedreven zorg samen verder brengen. Zonder elkaar te bevechten en/of bij voorbaat te veroordelen. En laten we daarbij rondom en dichtbij de patiënt gaan staan en juist wat meer afstand nemen van ieders eigen kortetermijnbelangen en -prikkels. Want de praktijk leert dat juist die vaak ‘discussie-verstikkend’ werken.”

Corona

“Keer op keer leert de praktijk ons ook dat meer en beter samenwerken cruciaal is om uitdagingen in de gezondheidszorg te lijf te gaan. Als de coronacrisis ons iets duidelijk maakt, dan is dat het wel. Nu de nood het hoogst is, komt samenwerking wél van de grond. Opeens komt er beweging in, dat merk ik tijdens mijn gesprekken in de laatste maanden met ‘Den Haag’. Nu ziet men dat bijvoorbeeld het gebrek aan medicijnen en beschermende kleding in coronatijd een symptoom is van een te grote nadruk op kosten in plaats van waarde.”

“We zien het bewijs groeien dat waardegedreven zorg werkt. Dat blijkt uit de verschillende VBHC-projecten die wij als MSD ondersteunen, in samenwerking met onder meer ziekenhuizen, collega-farmaceuten en patiëntorganisaties. En dat blijkt ook uit alle data die overal verzameld wordt. Laten we die data met elkaar linken en gebruiken, ten behoeve van de patiënt. Samen kunnen we het, daar ben ik van overtuigd!”

“Wat mij betreft zijn er dus veel redenen om hoopvol te zijn over de zorg van morgen. Over de kwaliteit en betaalbaarheid van zorg waarbij de patiënt het meeste waar voor zijn/haar en ons geld krijgt. Maar we krijgen het alleen voor elkaar als we vol vertrouwen met elkaar aan tafel gaan…”

Meer informatie? Kijk op MSD.nl/vbhc

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.