Dat is in het kort gezegd de filosofie die Bergman Clinics zo’n succes maakt, en waar je anno 2018 een etiketje VBHC op kunt plakken. Maar er is meer aan de hand.
“Value based healthcare zit in ons DNA”, zegt Christiaan Boer, commercial director van Bergman Clinics. “Wij zijn al 25 jaar aan het kijken hoe je zo goed mogelijke medische zorg levert die past bij wat een klant echt wil.” Dat is te verklaren vanuit de achtergrond van Bergman Clinics, zo legt Boer uit. “We zijn begonnen in de cosmetische en plastische zorg. Die wordt niet standaard vergoed door zorgverzekeraars. Cliënten betalen met hun eigen zuurverdiende centjes. Dan moet je dus de cliëntvraag centraal stellen en jezelf continu afvragen of je daar zo goed mogelijk aan voldoet.”
Veiligheid is randvoorwaarde
Het begint dus bij de cliënt, en dat geldt niet alleen voor de niet-verzekerde zorg maar voor het complete zorgstelsel. Christiaan Boer: “We betalen met z’n allen toch premie? Dan zijn we met z’n allen dus ook simpelweg de cliënt?” Alleen wordt nog niet altijd goed naar de deze cliënt geluisterd, stelt Boer. “Zorgverleners bieden DBC’s aan of een heupoperatie. Maar een klant wil gewoon weer kunnen lopen met z’n hond, z’n kleinkinderen weer goed kunnen zien, of snel een correcte uitslag van een onderzoek. Klinieken onderscheiden zich op iets wat eigenlijk vanzelfsprekend moet zijn: veiligheid. Maar als je een bijvoorbeeld een vliegreis boekt, dan koop je toch ook geen veiligheid? Je wilt op een op een comfortabele en snelle manier naar je reisdoel.” Veiligheid is een randvoorwaarde.
IPU’s
Inmiddels heeft Bergman Clinics 25 klinieken in heel Nederland en richt het zich voor meer dan 80 procent op verzekerde zorg. “Bergman is landelijk leider van planbare medische zorg in focusklinieken”, zegt Boer. Dan gaat het vooral om knie-, heup-, staar- en hernia-operaties, maar ook darmonderzoek en bekkenbodemproblematiek bij vrouwen.
Bergman heeft haar klinieken opgedeeld in vijf categorieën: Bewegingszorg, Oogzorg, Inwendige Zorg, Vrouwenzorg en Uiterlijk en Huid. Christiaan Boer: “Het generieke model voor zorginstellingen, ‘alles een beetje doen’, is verouderd. Dat moeten we loslaten. Bergman Clinics heeft altijd gewerkt in focusklinieken of IPU’s (Integrated Practice Units), waarin we de het zorgaanbod organiseren rondom de zorgvraag. Dat heeft meerdere voordelen. De belangrijkste is dat je zo het beste waarde kunt toevoegen. Daarnaast kun je zo kwaliteit inzichtelijk maken. En je werkt in focusklinieken tegen lagere kosten voor bijvoorbeeld organisatie en overhead.”
De helft van de reguliere ziekenhuiszorg is planbare zorg en die leent zich ook prima voor het invoeren van het IPU-model, vindt Boer. Dat zou de Nederlandse zorgsector een kostenbesparing van 1 à 2 miljard euro per jaar kunnen opleveren, zo schat hij in. “Die kunnen we dan mooi steken in langdurige of chronische zorg of dure medicijnen
Leren van GGZ
Christiaan Boer geeft grif toe: het is makkelijker om VBHC te organiseren rondom planbare heupoperaties dan rondom complexe zorgtrajecten in ziekenhuizen, verpleeghuizen of thuis. “Daarom is het mooi om te zien dan value based healthcare massa begint te krijgen in verschillende vormen van zorgverlening. Het voordeel van platforms als Qruxx.nl is dat we hier van elkaar kunnen leren. Bijvoorbeeld: Bergman Clinics is heel open in het meten en delen van uitkomstparameters. Die zetten wij online in onze kwaliteitsrapportages. Maar die willen wij nog wel verbeteren.”
Christiaan Boer leert nu al veel van de aanpak van zorg in andere sectoren. “In de ggz zijn ze veel verder in het gesprek met de cliënt. Shared decision making is daar heel normaal. Samen met je behandelaar kijk je welke voortgang is geboekt. Samen beslis je dan: kun je stoppen of moet je verder investeren. Dat is VBHC ten voeten uit.”