Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beslisondersteunende software op IC Maasstad Ziekenhuis

De IC van het Maasstad Ziekenhuis maakt sinds deze maand gebruik van slimme beslissingssoftware. Deze software voorspelt de kans op een heropname of overlijden en moet daarmee de druk op de IC verlagen. Het is het tweede Santeon ziekenhuis dat deze software in gebruik neemt.

Naast dat de software Pacmed Critical een hulpmiddel is om de druk op de IC te verlagen, moet het ook de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg verhogen.

Combinaties van kenmerken

De slimme software heeft van duizenden eerdere IC-opnames van het Maasstad Ziekenhuis geleerd welke combinatie van kenmerken maakt of een patiënt een kans op heropname of overlijden heeft. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kenmerken als bloeddruk, medicatie en het aantal ligdagen op de IC.

De software voorspelt daarmee voor een patiënt die op de IC ligt wat de kans is dat deze patiënt binnen zeven dagen weer moet worden opgenomen of komt te overlijden, als de patiënt naar een verpleegafdeling zou gaan.

Samenwerking Santeon ziekenhuizen

De inzet van Pacmed Critical vindt plaats in samenwerking met zorgverzekeraars en in Santeon verband. De slimme software werd eerder al ingezet door OLVG in Amsterdam. De andere vijf Santeon ziekenhuizen zullen de komende tijd volgen.

Pacmed Critical zal de komende jaren verder verbeterd en uitgebreid worden. Dit is een eerste stap in de toepassing van kunstmatige intelligentie op de IC.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.