Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Beslist Samen!’ en ‘3 goede vragen’ maken samen beslissen gemakkelijker

De projecten ‘Beslist Samen!’ en ‘3 goede vragen' blijken succesvol te zijn. Steeds meer patiënten en zorgverleners zijn er bekend mee. Waar ze daadwerkelijk worden ingezet, zijn ze beiden zeer enthousiast.

Het Nivel heeft de initiatieven onderzocht aan de hand van literatuuronderzoek en verschillende interviews met initiatiefnemers en direct betrokkenen. Het onderzoek maakt deel uit van een reeks onderzoeken binnen de Transparantiemonitor 2018-2022. 

Groot enthousiasme

Het implementatieproject ‘Beslist Samen!’ helpt bij het veranderen van zorgprocessen om zodoende meer samen te kunnen beslissen. Binnen het project zijn twaalf ziekenhuizen gestart met het inbedden van ‘samen beslissen’ in hun zorgprocessen. Het enthousiasme bleek groot. Aanvankelijk was het doel het project te implementeren in 24 zorgprocessen verspreid over deze ziekenhuizen. Gaandweg werden dit er 56.

3 goede vragen

Het instrument ‘3 goede vragen’ geeft de patiënt handvatten om de behandelopties én de eigen voorkeuren te bespreken. Doel is patiënten en zorgverleners bewust te maken van de mogelijkheid om samen te beslissen over de best passende zorg voor de patiënt.

‘3 goede vragen’ komt uit het buitenland en is door Patiëntenfederatie Nederland, in samenwerking met tien grote patiëntenorganisaties, naar Nederland gehaald.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.