Naast informatie over de pijnbehandelingen krijgt de moeder via de keuzehulp algemene informatie over pijn bij de bevalling en informatie over wat je zelf kunt doen als de bevalling begint.
Verschillende mogelijkheden
De keuzehulp laat zien welke verschillende pijnbehandelingen er zijn en hoe goed deze werken tegen de pijn. Ook kan je de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden vergelijken. De ruggenprik werkt bijvoorbeeld in vergelijking met andere pijnbehandelingen het beste tegen de pijn, maar bij niet iedereen is bekend dat voor een ruggenprik altijd eerst de conditie van de baby moet worden gecontroleerd door middel van een hartfilmpje. Dat duurt ongeveer een half uur.
Verder lees je door wie, wanneer en waar iets kan worden toegediend, tot welk moment dat kan en hoe lang het middel werkt.
Caroline van der Marel, voorzitter van de NVA en hoofd anesthesiologie bij het Erasmus MC in Rotterdam: ‘Een bevalling is een bijzonder, maar ook emotioneel en heftig moment in je leven. Met de keuzehulp kun je je, ver voor je bevalling, verdiepen in de verschillende opties. Je kunt bedenken wat je wensen zijn en ook een plan B maken, omdat je van tevoren niet weet hoe je bevalling verloopt.’
Samenwerking
De Keuzehulp Omgaan met pijn tijdens de bevalling is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de Nederlandse vereniging voor Anesthesiologie (NVA). De keuzehulp is beschikbaar via thuisarts.nl.
Ik vind de keuzehulp een zeer waardevol instrument in de voorbereiding op de bevalling. Ik denk alleen wel dat er een enorme groep zwangeren is die baat zou hebben bij een video of gesproken tekst in plaats van dat alles gelezen moet worden.