Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bianca Buijck: ‘Financiering ketenzorg is te versnipperd’

De Rotterdam Stroke Service organiseert de zorg voor CVA-slachtoffers door de keten heen. Managing director Bianca Buijck: "De behandelingen moeten vanuit veel verschillende potjes bekostigd worden. Onze wens is al heel lang om die schotten in de financiering weg te krijgen."

De Rotterdam Stroke Service is een samenwerkingsverband tussen verschillende zorgorganisaties in de regio Rotterdam die zorg verlenen aan mensen met een Cerebro Vasculair Accident (CVA). In de volksmond wordt het een beroerte genoemd. Het gaat daarbij vaak om een herseninfarct of een hersenbloeding.

Zeven ziekenhuizen, negen revalidatie-instellingen en een eerstelijns CVA-netwerk maken deel uit van de RSS. Als managing director houdt Buijck zich bezig met de inhoud, onderwijs en onderzoek. “De hele dag probeer ik verbindingen te leggen tussen mensen en disciplines. Met acht ketencoördinatoren heb ik intensief contact. Regelmatig komen we bij elkaar, telkens in een ander ziekenhuis.”

Versnipperde financiering

Buijck gaat op het congres in op de projecten die bij RSS lopen om CVA-zorg door te ontwikkelen. Zo werkt de RSS nu samen met vier andere partijen aan een vhbc-project, wat moet leiden tot bundled payments. “We zijn twee jaar bezig geweest met de voorbereiding van dat project, samen met drie andere zorgaanbieders en met verzekeraar Zilveren Kruis. We zien dat de financiering van ketenzorg versnipperd is. Specialistische zorg hier, specialistische zorg daar. De behandelingen moeten vanuit veel verschillende potjes bekostigd worden. Onze wens is al heel lang om die schotten in de financiering weg te krijgen. Daar zijn we nu dan ook mee bezig samen met Zilveren Kruis.”

Dat vereist transparantie en vertrouwen, benadrukt Buijck. Mocht het experiment succesvol zijn, dan wordt de bekostigingswijze uitgerold over de hele RSS.

Containerbegrip

Kwaliteit is volgens Buijck een containerbegrip. “De vraag wat het precies inhoudt, is niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden. Kwaliteit kan voor mij één ding betekenen en voor de patiënt iets heel anders. Dat is heel erg context-gebonden. Het maakt natuurlijk ook uit of iemand jong is en terug aan het werk moet, of juist niet. Geen enkele CVA-patiënt is hetzelfde.”

Om kwaliteit binnen zorgnetwerken te blijven waarborgen, zijn er binnen de RSS verschillende scholingen. Buijck: “Dat zijn vaste programma’s, maar als managing director let ik ook op wat mensen vragen, waar behoefte aan is. Vervolgens bepaal ik of ik zelf de scholing kan verzorgen, we deze gezamenlijk ontwikkelen, of dat ik die moet inkopen. We organiseren ook diverse symposia en congressen.”

Verbetering aantonen

De RSS probeert op basis van data aan te tonen of werken volgens de VBHC-principes  daadwerkelijk verbetering oplevert. “Dat is lastig omdat we hier binnen vier instellingen die deel zijn van de RSS mee werken,  maar in de overige RSS-instellingen passen we dit nog niet toe. We kunnen daar echter niet zomaar stoppen met de verbeteracties die we continu doorvoeren. Ook die zorg moet natuurlijk gewoon doorgaan. Dat maakt het lastig om het effect van het vbhc-project te meten”, verklaart  Buijck.

Ze benadrukt dat, om echt waardegedreven en patiëntgericht te werken én deze werkwijze goed te implementeren binnen een zorgorganisatie enthousiasme en goede samenwerking heel erg belangrijk zijn. “Het is essentieel dat mensen elkaar kennen en dat ze de ruimte krijgen om nieuwe dingen te doen. Daarvoor is een beetje lef nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor verzorgenden en fysiotherapeuten, maar ook voor mensen op beleids- en bestuurlijk niveau.”

Bianca Buijck is een van de sprekers op het jaarcongres De Qruxx van Kwaliteit van 5 november. Andere sprekers zijn onder andere hoogleraar Kees Ahaus en arts/patiënt Warner Prevoo. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.