Het Medisch Centrum Leeuwarden organiseerde allereerst een regiobijeenkomst met ouderen in de regio over het onderwerp samen beslissen, is te lezen op de website van Vilans. Tijdens de bijeenkomst over samen beslissen was er een presentatie vanuit het MCL en een presentatie vanuit de KBO-PCOB over positieve gezondheid. Hiermee wilden ze ouderen voorbereiden op hun eigen rol en bijdrage aan samen beslissen, in een setting waarin zij nog geen patiënt zijn.
Patiëntenportaal
Het MCL vraagt alle nieuwe patiënten om voorafgaand aan hun polibezoek een vragenlijst in te vullen. De afdeling geriatrie verspreidt de vragenlijsten digitaal via het patiëntenportaal ‘mijnMCL’. Heeringa: “Groot voordeel hiervan is dat de uitslagen automatisch in het elektronisch patiëntendossier Epic komen. In ons ziekenhuis was dit vrij snel geregeld omdat er ook al PROM’s zijn ingebouwd op andere poli’s.”
Ook met patiënten die mogelijk minder digitaal vaardig zijn, is rekening gehouden, zegt Blauw op de website van Vilans: “We bieden de mogelijkheid om de lijst samen met een naaste in te vullen en dat zien we vaak. Dat vinden mensen prettig en soms hebben ze het ook nodig. Een deel van de patiënten vult de vragenlijst niet in, het is onbekend of het feit dat de vragenlijst digitaal is, hier de oorzaak van is.”
Samen bespreken
In de spreekkamer worden de resultaten vervolgens samen met de patiënt besproken. In het MCL zijn hierover bepaalde werkafspraken gemaakt die inhouden dat zowel de verpleegkundigen als geriaters een deel van het gesprek voor hun rekening nemen. Voor het consult vindt dan kort overleg plaats tussen de artsen en verpleegkundigen. Ook tijdens de overdracht is er een overlegmoment en aan het eind van het consult vindt nog een evaluatie plaats.
Tijd is geen probleem bij de poli geriatrie. Mensen komen daar een dagdeel naartoe en een consult duurt ongeveer twee uur. Er zijn dan ook meerdere momenten mogelijk. Blauw geeft aan dat ze het fijn vindt om aan het begin van het gesprek al in te gaan op het feit dat de patiënt de vragenlijst heeft ingevuld.
Papier
Al bij de regionale bijeenkomst kwamen verzoeken of de vragenlijst ook op papier beschikbaar was. Heeringa: “Bij de evaluatie moeten we nagaan hoe mensen de digitale lijst ervaren en of daar meer ondersteuning bij nodig is. Ik weet niet of we het meteen anders moeten doen, want ik denk dat het ook voordelen heeft. Het is goed dat we ons ervan bewust zijn dat het niet makkelijk is voor iedereen. Veel mensen zijn niet gewend dat je als patiënt mag beslissen in samenspraak met de dokter.”
Het plan is om ook bij het team van het MCL te peilen hoe zij tegen de werkwijze aankijken. Blauw: “In juni willen we alle gebruikers van de Samen Beslis Hulp vragen hoe zij de vragenlijst en manier van werken ervaren hebben. Dat gaat gepaard met een herhaling van de e-learning voor het team.”
In het project ‘Begeleide implementatie van samen beslissen met de TOPICS-SF van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie en Vilans worden negentien ziekenhuizen begeleid bij het implementeren van de Samen Beslis Hulp op de Poliklinieken Geriatrie. Blaauw geeft aan hoe goed het werken met een multidisciplinaire werkgroep uitpakt: “We hebben een werkgroep die bestaat uit geriaters, een verpleegkundige en het secretariaat. Het secretariaat maakt afspraken met de patiënten en belt ze en geeft aan dat de vragenlijst digitaal naar ze toe wordt gestuurd. Zo merken de medewerkers van het secretariaat ook wat er goed gaat.”