Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijzonder lectoraat Passende Revalidatiezorg van start

Adelante en Zuyd Hogeschool zijn deze maand een nieuw bijzonder lectoraat Passende Revalidatiezorg gestart. Hiermee wil het duo de efficiency van revalidatiezorg vergroten en het zelfmanagement van patiënten boosten. “Het bijzonder lectoraat Passende Revalidatiezorg onderstreept het belang van samenwerking tussen zorg, onderwijs en onderzoek”, reageert bijzonder lector Ivan Huijnen.
revalidatiezorg, Adelante, Zuyd Hogeschool
Foto: Adelante

De revalidatiezorg is in beweging. Het lectoraat komt volgens Adelante dan ook op het juiste moment. “Waar in het verleden uitgebreide klinische zorg in de revalidatiegeneeskunde werd aangeboden in gespecialiseerde centra, komt er door verschuivingen in de organisatie een belangrijkere rol voor revalideren in de hele breedte van de zorgketen.” Daarom is het van groot belang om de verschillende revalidatievormen zoals (poli)klinische, multi- en monodisciplinaire revalidatiezorg in de eerste, tweede en derde lijn beter op elkaar te laten aansluiten. “Het intensiever samenwerken stimuleert de kennisontwikkeling in het verbeteren van de kwaliteit van zorg”, aldus Yvette van Horn, revalidatiearts en bestuurslid bij Adelante.

Efficiency en zelfmanagement

Daarnaast hebben Adelante en Zuyd Hogeschool behoefte aan inzicht in innovatieve revalidatiemethodieken en mogelijkheden. “Ook een integrale visie op gezondheid waarin het optimaal functioneren en participeren van de patiënt centraal staat, is cruciaal”, aldus Adelante. Dat vraagt onder meer om de ontwikkeling van nieuwe kennis. Daarom heeft het duo per januari het bijzonder lectoraat Passende Revalidatiezorg in het leven geroepen. Het lectoraat moet onderzoekers, zorgprofessionals, docenten en studenten verbinden en expertiseuitwisseling bevorderen.

“Bovendien werken Adelante en Zuyd al meerdere jaren vruchtbaar samen en zien veel kansen voor verdieping van deze samenwerking en het gezamenlijke onderzoek.” Het hogere doel hierbij is de bijdrage aan meer efficiency in de organisatie van revalidatiezorg en de realisatie van zelfmanagement door patiënten met chronische aandoeningen, zodat hun participatie in het dagelijks functioneren geoptimaliseerd wordt.

Academische Werkplaats Revalidatie

Het bijzonder lectoraat Passende Revalidatiezorg is ondergebracht bij het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg van het domein Gezondheidszorg en Welzijn van Zuyd Hogeschool. Het onderwerp sluit aan bij de strategische thema’s van Adelante en bij de Academische Werkplaats Revalidatie van Adelante met de Universiteit Maastricht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.