Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Blijven vragen wat ouderen belangrijk vinden’

Bij kwetsbare ouderen is vaak sprake van complexe problematiek. Toepassen van shared decision making is daarom juist bij deze cliëntengroep belangrijk. Samen beslissen leidt vaak tot beter geïnformeerde cliënten en beter overwogen besluiten. Het gebeurt in de praktijk toch nog te weinig,

In 2018 rondden onderzoekers Ruth Pel-Littel, Bianca Buurman en Julia van Weert de DICO-studie af. DICO staat voor Decision making In the Complex Old population. Het onderzoek richtte zich op samen beslissen in de spreekkamer. Onder andere geriater Linda Tulner van het Slotervaart ziekenhuis en Internist Ouderengeneeskunde Marieke Henstra van het AMC participeerden in het onderzoek.

Gedurende de DICO-studie namen de onderzoekers consultatiegesprekken tussen artsen en cliënten met een camera op. Zij evalueerden de opnames met name op het gebied van samen beslissen. De deelnemende vakgroepen kregen als onderdeel van de studie een training over samen beslissen en een terugkoppeling op basis van de gefilmde consulten.

Moeilijke woorden

AMC-arts Marieke Henstra: “De deelname leverde me interessante inzichten op. Zo merkte ik dat ik tijdens consulten nog vaak moeilijke woorden gebruikte. En dat ik bovendien toch te weinig vragen stelde aan de cliënt. Daarvoor heb ik nu blijvend aandacht tijdens mijn consulten.”

Tulner zegt dat ze gedurende de studie veel geleerd heeft van haar collega’s uit de vakgroep: “Het is een eyeopener om terug te zien dat je iets op een bepaalde vaste manier doet. Zo waren de open vragen die ik stelde tijdens consulten vaak hetzelfde. Maar van deelnemende collega’s leerde ik nieuwe leuke zinnen die ik ook kan gebruiken. Nuttige feedback die ik blijvend kan toepassen.”

Niet eenvoudig

Het doel van de studie: inzicht krijgen in de mate van samen beslissen bij kwetsbare ouderen tijdens poliklinische ziekenhuisconsulten, is geslaagd. Henstra “Een van de inzichten die ik wil noemen, is dat het voor cliënten zelf ook helemaal niet eenvoudig is. Iedere cliënt kreeg voorafgaand aan het consult een folder en uitleg over samen beslissen. Maar tijdens de consulten brachten ze dat niet of nauwelijks ter sprake. Dat toont wat mij betreft wel aan dat we de vraag Wat vindt u belangrijk? blijvend moeten stellen.”

Bron: Vilans

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.