Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blik in de glazen zorgbol

‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat’, zei de beroemde natuurkundige Niels Bohr ooit. Toch is het iets waar we ons als mensen graag mee bezig houden. Ook in de zorg.

Dit artikel maakt deel uit van het themanummer over de zorgprofessional van de toekomst van KIZ. Naar de overzichtspagina

Want er verandert momenteel veel: nieuwe technologie, een meer autonome burger die andere eisen stelt en voortdurende wetenschappelijke ontdekkingen die meer mogelijk maken als het gaat om preventie, diagnostiek en behandeling.

Deze vooruitgang heeft ook stijgende kosten tot gevolg. Daarmee is de afgelopen jaren value based medicine hoog op de agenda gekomen. Sla er wat willekeurige Engelstalige artikelen op na en dan krijg je het beeld dat value-based medicine enkel gaat over kostenbeheersing of -verlaging. In Nederland denken we echter genuanceerder over dit onderwerp. We leggen de focus op het vergroten van de toegevoegde waarde van zorg. Maar ook in  ons land is value based healthcare momenteel een waardevol instrument om de zorg van de toekomst kwalitatief goed, veilig én betaalbaar te houden.

In dit themanummer doen we een poging om die moeilijk voorspelbare toekomst tóch te voorspellen. De redactie van KIZ vroeg zich af wat de rol van de professional is in de zorg van de toekomst. Blijft de zorg toch mensenwerk en komt de toegevoegde waarde vooral voort uit de interactie tussen zorgverleners en patiënten, ondanks (of dankzij) alle nieuwe technologie en ontwikkelingen? Hoe ziet de zorgprofessional deze toekomst en wat verwacht hij of zij anders te moeten gaan doen om een maximale toegevoegde waarde te hebben?

Is de toekomst prachtig of zijn er bedreigingen? En wat dit betekent dit alles voor het gebied van de kwaliteit van zorg en de kwaliteitskundigen die daarin werkzaam zijn?

Laura van der Meer, kinderarts- neonatoloog in het Reinier de Graaf, geeft in dit themanummer haar visie op de zorg van de toekomst als medisch specialist. Daarnaast bevat het twee interviews: één met Bart van Berden, raad van bestuur ETZ die naar de toekomst kijkt vanuit het bestuurder perspectief en één met Ariane van Wamel & Jeroen Windhorst vanuit het verpleegkundig vak. Aileen van de Neut beschrijft dat de kwaliteitskundige expertise in die toekomst ook van toegevoegde waarde is. Tot slot is er een artikel over vanuit de Rijksuniversiteit Groningen over een nieuwe functie: de ziekenhuisarts. Misschien iets dat beklijft in de toekomst?

Nikki Damen & Haske van Veenendaal, redactie KIZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.