Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezoek aan specialist blijkt aangename verrassing

Aangenaam verrast was ik vanochtend door het verloop van mijn eerste bezoek aan de specialist. Ik kwam voor informatie en overleg over of ik een medisch traject in zal gaan en zo ja welk pad ik zal kiezen.

Precies op tijd was ik aan de beurt. Toen we zaten, noemde de arts nogmaals haar naam,  inclusief voornaam, en specialisme. Nu had ik haar al op LinkedIn opgezocht, maar toch fijn om ons contact zo open en duidelijk te beginnen.

Goed voorbereid

Wat ik echt prettig vond; deze arts was goed voorbereid en had mijn dossier goed gelezen. Ze begon het gesprek met een korte samenvatting van mijn medische status, benoemde waarom ik hier was en checkte bij mij of dit klopte.

Logisch eigenlijk om aan het begin van het consult te vragen wat de verwachtingen en wensen van het bezoek zijn en daar dan mee aan de slag te gaan. Zo voorkom je veel ruis, veel onnodige info en veel onbeantwoorde vragen.

Vertrouwen

Ook merk ik dat ik door deze start de specialist meer vertrouw. Doordat zij op de hoogte is van mijn medische geschiedenis en echt lijkt te begrijpen wat ik wil en wat voor mij belangrijk is, is het voor mij makkelijker me aan haar ‘over te geven’ en te vertrouwen dat wat zij zegt goed is voor mij in deze situatie.

De arts nam de tijd voor het gesprek en beantwoordde de vragen die ik had, een hele lijst die ik van te voren had opgeschreven. Ze stimuleerde me ook om door te vragen. Niets was gek of te hypothetisch. Zodat ik nu ook weet hoe het zit als optie A of B niet aanslaan en wat dan mijn mogelijkheden zijn.

Als afsluiting zei ze: ‘Oké, dus samenvattend…’ en benoemde één voor één de opties die ik had en de volgorde van mijn voorkeur. Zij zette dit in mijn dossier en ik schreef ze zelf op in mijn schriftje.

Duidelijk einde

Zo kwam er een duidelijk einde aan het gesprek met voor ons allebei heel helder wat we hadden besproken, de mogelijkheden, mijn voorkeuren en wat we nu als eerste gaan doen.

Voor mij was dit een superfijn consult. Er waren duidelijke kaders, met daarbinnen ruimte om samen te zoeken naar antwoorden en mogelijkheden. Ze wist wie zij tegenover zich had en reageerde op mijn hulpvraag, waardoor ik haar extra bekwaam vind en vertrouw. Ik kreeg het gevoel dat zij alle tijd voor mij had, maar we waren wel heel concreet bezig.

Tot slot zei ze dat als ik weer een afspraak wilde, ik geen verwijzing nodig had en het beste direct kon mailen, waarop ze haar e-mailadres gaf. Wow! Ik voel me gehoord, serieus genomen en vertrouw op haar expertise. Een top-consult. En aanrader voor alle andere artsen!

Inge Dekker

Patiënt, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte bij Pain2power .Ook denkt en praat zij graag mee over hoe we de zorg beter kunnen maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.