Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Zorgrobots zijn de oplossing voor eenzaamheid onder ouderen, mits we durven

Zorgrobots helpen tegen eenzaamheid onder ouderen, is wat Margo van Kemenade in haar eigen onderzoek ontdekt. Toch is er angst: dat robots menselijk contact zullen vervangen bijvoorbeeld. We moeten durven, zegt Van Kemenade.
Margo van Kemenade

De cijfers zijn zorgwekkend. In Nederland voelt 54 procent van alle 75-plussers zich eenzaam. Bij de 85-plussers is dat zelfs 63 procent. Eenzaamheid is niet zomaar een emotie; het vreet aan onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. En met de toenemende vergrijzing en het aanhoudende personeelstekort in de zorgsector is de kans groot dat dit probleem in de toekomst alleen maar groter wordt. De vraag rijst: hoe kunnen we deze eenzaamheidsepidemie bestrijden? Zorgrobots bieden uitkomst, mits we angst weten weg te nemen en regelgeving aanpassen.

Eigen onderzoek toont aan dat zorgrobots helpen tegen eenzaamheid onder ouderen. Keer op keer blijkt de ervaring positief. Tien jaar geleden al bleek dat de simpele robots die toen voorhanden waren, toch positieve invloed hadden op de eenzaamheidservaring van ouderen. Zij voelden zich snel verbonden met de robot en het bood hun verlichting bij het doorkomen van de dag. De mogelijkheden van robots zijn sindsdien enorm toegenomen.

Weerstand tegen zorgrobots

Maar er zijn nog hordes te nemen. Vanuit de maatschappij en de zorgsector bestaat er weerstand tegen zorgrobots. Er is angst dat robots menselijk contact volledig zullen vervangen en dat er geen grip meer is op de zorg die ze leveren. Daarnaast is er de kwestie van wet- en regelgeving. Hoewel deze belangrijk is om de kwaliteit en ethiek van de zorg te waarborgen, remt de huidige regelgeving innovatie. Wat we nodig hebben, is een mentaliteitsverandering.

Robots moeten niet worden gezien als vervangers, maar als waardevolle aanvullingen op menselijke zorg. Ze kunnen de druk van het personeelstekort verlichten en inspringen op momenten dat er geen menselijke zorg beschikbaar is. Daarnaast moet er in de wet- en regelgeving meer ruimte komen voor de ontwikkeling en het testen van deze robots. Dat kan zonder ethiek- en kwaliteitseisen af te zwakken. Door het goedkeuringstraject voor zorgrobots te versoepelen, kunnen we in Nederland en Europa voorop lopen in het aanpakken van de grote zorgvraagstukken waarmee we worden geconfronteerd.

Geen eenzaamheid als lot

Laten we de angst en het wantrouwen opzijzetten en samenwerken aan innovatieve oplossingen die echt een verschil kunnen maken in het leven van onze ouderen. Eenzaamheid mag niet het lot zijn van een hele generatie. Zorgrobots kunnen een essentieel onderdeel zijn van de oplossing.

Door: Margo van Kemenade, associate lector Zorgrobotica, Hogeschool Inholland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.