Van in een hoekje gepropte plastic kuipjes en in de gang gemonteerde stoelen zijn wachtkamers veranderd in ruime, kleurrijke ruimtes met een grote tafel, stoelen en een bank die het middelpunt van de poli vormen. In de meeste wachtkamers is tegenwoordig zelfs genoeg ruimte voor rolstoelers. Best handig.
Benen omhoog
Maar wat ik overal mis, zijn comfortabele zit- of hangplekken. Jarenlang was rechtop zitten voor mij niet prettig. Er bleek dan niet genoeg bloed naar mijn hersenen te stromen, waardoor ik me duizelig en onwel voelde. Automatisch had ik de neiging met mijn benen om hoog te zitten en bij voorkeur ook enigszins onderuit te hangen. Dit was en is in veel wachtkamers niet mogelijk.
Ik ben natuurlijk niet de enige patiënt die zich niet lekker voelt terwijl hij of zij wacht op een afspraak met de arts of een onderzoek. Ik weet zeker dat veel van deze mensen er, net als ik destijds, de voorkeur aan geven een beetje onderuit te hangen in plaats van rechtop te moeten zitten.
Zeker als het een lange dag is, of als je een belangrijk gesprek hebt waarvoor je zo helder mogelijk wilt zijn, is dit prettig. Gewoon een paar van die onderuithangstoelen die je op Schiphol ook hebt, zouden al een groot verschil maken.
Hogere zitting
En nu ik erover nadenk, is er voor mensen die met rugklachten naar het ziekenhuis komen vast ook iets te verzinnen. En zijn stoelen met een hogere zitting misschien prettig voor oudere en zwangere patiënten. In een andere wachtkamer is misschien juist behoefte aan een loopband, voor wie liever beweegt dan zit.
Dus, als u weer een wachtkamer gaat herinrichten, of misschien zelfs een poli, vleugel of ziekenhuis (ver)bouwt, kan hier dan rekening mee gehouden worden? Ik denk graag met u mee en waarschijnlijk hebben uw eigen patiënten nog meer ideeën, dus vraag het hen ook!
Inge Dekker is patiënt, coach en trainer voor jonge mensen met een chronische ziekte bij Pain2power. Ook denkt en praat zij graag mee over hoe we de zorg beter kunnen maken.
Lees ook haar eerdere blogs op Qruxx:
Patiënt merkt weinig van patients included care
Bezoek aan specialist blijkt aangename verrassing