Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dagbesteding verhoogt kwaliteit van leven ouderen

Dagbesteding verhoogt de kwaliteit van de oudere, die zo langer thuis kan blijven wonen. Het verhoogt ook de kwaliteit van leven van de mantelzorger. De naam 'dagbesteding' dekt deze belangrijke lading niet.

Door Laurent de Vries

In de war, vergeetachtig. Steeds meer hulp nodig hebben. En natuurlijk geef je die als mantelzorger graag. Je houdt immers van elkaar of van je ouders, van je naasten. Wanneer dementie om de hoek komt kijken, houdt die hulp een keer op. Langzamerhand heb je dan meer ondersteuning nodig, maar heeft ook degene met dementie deskundige begeleiding nodig. Daarvoor is de dagbesteding een uitkomst. Maar wat klinkt als een veredelde knutselclub betekent zó véél méér!

Hele omgeving

Dementie heeft iemand met zijn hele omgeving. Het is een proces van zo’n tien tot twaalf jaar. Niemand wil zijn partner of zijn ouders achteruit zien gaan. Een keer vergeetachtig, dat gaat nog, maar wat als het structureel wordt en er bij steeds meer dagelijkse handelingen hulp nodig is? Dat is een groot verlies voor degene die het aangaat, maar zeker ook voor de naasten.

Professioneel

Dagbesteding is dan een ideaal. Het is een professionele manier van daginvulling om de kwaliteit van leven te bevorderen. Het klinkt zo gemakkelijk die term, maar het doet zo veel te kort en de professionals die dag in dag uit zorgen dat de bezoekers zich weer van waarde voelen. Door het doen van passende activiteiten, door echt met ze in contact te zijn en te kunnen reageren op gedrag wat de meeste mensen van zichzelf niet eens kennen.

En wat te denken van de mantelzorger? Ook die wordt ondersteund, begeleid en voorzien van deskundig advies. In de tijd dat dagbesteding wordt ingezet, kan de mantelzorger even tot rust komen of juist dingen doen die samen niet meer lukken. Even op adem komen, tot het moment dat de partner of ouder er weer is.

Suggesties

Het mes snijdt zo aan twee kanten. Dat samen maakt het mogelijk dat ouderen inderdaad zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, bij elkaar kunnen blijven. Maar blijft de vraag staan of dagbesteding wel de naam is die we hieraan moeten geven. Het gaat immers over zingeving, gezien worden en kwaliteit van leven. Daarom roep ik iedereen op suggesties te doen voor een betere benaming als vlag van deze bijzondere lading. Ik daag u uit!

Laurent de Vries is voorzitter van de raad van bestuur van Viattence

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.