Elke dag moeten mensen met diabetes veel beslissingen nemen die een grote impact hebben op de ziektelast en kwaliteit van leven. Digitale ondersteuning helpt om snellere en betere dagelijkse keuzes te maken. Ook kan digitalisering de zorgprofessional helpen samen met de persoon met diabetes de juiste keuzes te maken bij de invulling van de therapie. Meer focus op innovatieve hulpmiddelen of juist niet? Wel of geen insulinepomp? Continue glucosemonitoring (CGM)?
Persoonsgerichter
Digitaliseren biedt ook kansen in het persoonsgerichter en efficiënter inrichten van het zorgproces. Wie zelfstandig goed in staat is zijn diabetes te managen, is dan op afstand te monitoren. Dit geeft tijd om mensen die meer ondersteuning en coaching nodig hebben, beter te begeleiden.
Dit alles vergt wel een gezamenlijke en open aanpak, gericht op individuele behoefte en doelen. We noemen dit gepersonaliseerde geïntegreerd diabetesmanagement. Onderzoek uit Duitsland laat zien dat hiermee positieve effecten op therapietrouw, glykemische controle en de therapiebeslissingen mogelijk zijn. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat we hiermee de groeiende groep mensen met diabetes goede ondersteuning en zorg kunnen blijven bieden en een bijdrage kunnen leveren aan effectievere en kostenefficiëntere zorg.
Communiceren
Vanuit mijn invalshoek zoeken we samen met mensen met diabetes en zorgverleners naar een invulling van geïntegreerd diabetesmanagement. Met de huidige digitale mogelijkheden kunnen we continu data verzamelen. Daarmee kunnen we continu de effectiviteit en veiligheid in de praktijk monitoren. En zo bouwen we de bewijslast voor toepassing van geïntegreerde hulpmiddelen en digitale oplossingen in de praktijk op. Deze ervaringen en inzichten proberen we ook op verschillende manieren te communiceren in het veld.
Samenwerking
Dat klinkt allemaal heel logisch, maar de praktijk is soms weerbarstig. Want hoe zorg je dat de digitale oplossing en het verzamelen van data direct van waarde zijn voor de patiënt? Want alleen dan is hij bereid om de data te verzamelen en te delen met een zorgverlener. Hoe is deze data om te zetten in bruikbare informatie voor de juiste begeleiding en therapeutische keuzes? Hoe stroomlijnen we al die data? Wat betekent dit alles voor de organisatie van zorg? Hoe kunnen we digitalisering van zorg realiseren zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit of veiligheid? Dat vraagt om een geïntegreerde aanpak en een open (maar uiteraard wel een veilig) platform om data te delen. Hiervoor is vooral samenwerking tussen verschillende partijen in de hele sector cruciaal.
Constructieve bijdrage
Je zult coalities moeten smeden en partijen met gedeelde ambitie bij elkaar moeten brengen. Alleen samen kun je op de beste manier aan bovenstaande vragen invulling geven. Ik ben ervan overtuigd dat we met samenwerking een prachtige kans hebben om de diabeteszorg te transformeren. Op deze wijze kan iedereen op zijn eigen specifieke terrein een constructieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg aan mensen met diabetes. Tegelijkertijd wordt de druk op de zorg en de zorgbudgetten verlicht. We hebben nu de kans en die moeten we met z’n allen pakken.
Gert Bergman is hoofd Medical Affairs & Quality bij Roche Diabetes Care