Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De mens of de buik?

Er is een onderscheid tussen zorg op maat en kookboekgeneeskunde. Protocollen, zeker chirurgisch, zijn nuttig en noodzakelijk. Alleen sommige patiënten hebben multimorbiditeit, en daar is geen rekening mee gehouden.

Ik wil een pleidooi voeren voor het kijken naar de gehele mens en rekening houden met zijn of haar behoefte. Hierbij is het patiëntenperspectief onmisbaar. Graag neem ik jullie mee in de ziekenhuiservaring van mevrouw A die ze zelf heeft opgeschreven.

“Ik word opgenomen in een academisch ziekenhuis voor een geplande stoma-operatie in verband met revisie, voor mij een bekende procedure. Eén week van te voren had ik veel hinder van schouderklachten bij bekende artrose.”

“Na de operatie, die goed is verlopen, wil ik graag hulp van de fysiotherapie voor de schouderklachten, maar  mijn verzoek wordt niet gehonoreerd. Als reden wordt vermeld dat de schouderklachten niets te maken hebben met de stoma-operatie waarvoor ik ben opgenomen. Maar ik ben een mens, niet alleen een stoma. En kunnen mensen/patiënten niet meerdere problemen tegelijk hebben? De schouderklachten blijven nog twee weken aanwezig en worden door zelf wat te oefenen maar heel langzaam beter.”

“Na enkele dagen geef ik aan dat ik pijnklachten heb in de buik die anders zijn dan andere keren. Deze klachten worden door de arts in opleiding afgedaan als stoma klachten na een operatie die normaal zijn. Ik vertrouw het niet en de klachten blijven. Dit geeft ik ook meerdere malen aan, zonder dat er actie wordt ondernomen.”

“Daarnaast heb ik ook MS. Hierdoor heb ik altijd wat langer de tijd nodig om te herstellen. Maar volgens protocol moet ik uit bed en gaan bewegen. Er is geen extra tijd voor mijn herstel. Ik word na vijf dagen naar huis gestuurd.  Vier dagen later wordt ik weer opgenomen in verband met een infectie in het geopereerde gebied.”

“Ik had duidelijk andere pijnklachten aangegeven dan bij vorige operaties.  Maar deze werden geduid als gewone klachten na een stoma-operatie. In het protocol kwamen dit soort klachten blijkbaar niet voor. Uiteindelijk werd er na ingrijpen van mijn eigen arts, die vertrouwd is met mijn situatie, wel  geluisterd en  ingegrepen door middel van een nieuwe operatie.”

“Had de arts beter naar de mens gekeken en geluisterd en niet alleen naar de buik, had misschien een stuk van de ellende voorkomen kunnen worden. Ook een arts in opleiding moet juist leren luisteren naar een patiënt en de mens achter de klachten zien en niet alleen het probleem zelf. Hier is de patiënt zeker bij gebaat!”

Josien Veris is reumatoloog en bestuurder bij Reumazorg Zuid West Nederland.

Lees ook:

‘Jullie all-inclusive concept is uitstekend’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.