Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ilonka Coenraad: ‘Ik voel me het vierde kind dat om een ijsje vraagt’

Ik probeer een afspraak met mijn huisarts te maken. Ooit heb ik geprobeerd de DigiD app te activeren om toegang te krijgen tot de digitale omgeving van mijn huisarts. Ik vroeg een code per brief aan, maar die brief ben ik kwijt. Dus ik bel nog steeds de assistente. Die staat me altijd te woord alsof ik het vierde kind ben dat om een ijsje vraagt.

Ik begrijp het wel. De werkdruk is hoog en het is haar taak om de agenda van de huisartsen te bewaken. Overigens ben ik verder erg tevreden over onze huisarts en ik heb niet de illusie dat het elders beter is. Wat ik nu ga beschrijven, begrijp ik vanuit het perspectief van de huisartsenpraktijk heel goed. Dat maakt het echter niet acceptabel voor al die mensen die (digitaal) de weg niet kunnen vinden in de zorg.

E-consult

Als ik bel, geeft de assistente na een enigszins ongeduldige triage aan dat de huisarts me voor deze klacht waarschijnlijk niet hoeft te zien en ik een e-consult via de website aan kan vragen. Ik leg uit dat ik nog geen DigiD toegang heb en het waarschijnlijk wel even gaat duren tot ik een brief krijg van met de code. Schoorvoetend maakt ze een belafspraak met me, dat kan pas donderdag. Een e-consult kan eerder, beweert ze.

Ik besluit alsnog de code per brief aan te vragen en speur op de website van de huisarts hoe het ook alweer zit. Eerst moet ik de DigiD-app downloaden, tenzij ik per authenticatie per SMS wil, maar nu wil ik natuurlijk e-health all-the-way.

Stap voorwaarts

Tot mijn blijdschap blijk ik via mijn mobiel mijn identiteitsbewijs te kunnen scannen. We zijn met de DigiD een stap voorwaarts gegaan, de brief is niet meer nodig. Scannen is niet eenvoudig, want de aanwijzing hoe ik moet scannen is afgedekt door een pop-up-scherm waarop gemeld wordt dat ik aan het scannen ben. Ik weet toch de juiste positie van mijn rijbewijs te vinden. Het is een wonder. Ik kan in de DIgiD-app en ook in de online omgeving van de huisarts!

Groene knop

Nu nog vinden hoe ik een e-consult aanvraag. Helaas het staat nergens. Dan maar weer het ongeduld van de assistente doorstaan.

“U moet de groene knop hebben!”

“Ik zie geen groene knop.”

“Jawel hoor die is er, ik zie ‘m wel!”

Ik ontdek een klein groen knopje, maar daarvan verandert de kleur van mijn hele scherm.

“Ik zie ‘m echt!” roept ze nogmaals ongeduldig, “op de website.”

“Oh, op de website, dan ga ik daar nog rustig kijken.”

“Kan ik dan uw afspraak van donderdag afzeggen?”.

“Nou huh” zeg ik, ”heb ik dan eerder een e-consult?”

“Dat weet ik niet.”

Ik geef aan dat ik dan de telefonische afspraak voor donderdag wil laten staan. Ik heb overigens nog steeds geen idee wat een e-consult bij de huisarts inhoudt, maar dat hoop ik snel te ervaren.

Ik volg de knop op de website, dan kom ik op de algemene website, waarop ik alweer kan lezen hoe gemakkelijk het is om mijn zorg via mijn gezondheid te regelen. Ik log via deze pagina in en krijg nogmaals de pagina waar geen groene knop is.

Geen oplossing

Ik ga op zoek naar een helpdesk, maar die is er blijkbaar niet. Ik kan de MedGemak-app ook op mijn mobiel downloaden blijkt, maar dat biedt ook geen oplossing. Hetzelfde menu, maar dan mobiel en nergens een knop om een e-consult aan te vragen.

Ik bel nogmaals de assistente. Ze roept weer dat het via de groene knop moet en dat zij ‘m wel ziet. Uiteindelijk roep ze ongeduldig:

“Ik heb hier geen tijd voor. Ik zorg wel dat u vandaag door de huisarts gebeld wordt, het is veel te druk en er staan honderd mensen in de wacht. Maar ik weet niet hoe laat want het is verschrikkelijk druk!”

Blogje

Weer begrijp ik haar reactie. Ik concludeer echter ook dat de patiëntervaring in de zorg nog veel te wensen overlaat. Ik besluit er voor de verandering eens blogje te schrijven over mijn eigen ervaring. Terwijl ik dit schrijf, met mijn mondkapje op in de trein, krijg ik een berichtje van MedGemak: uw afspraak is gewijzigd. Details nieuwe afspraak: dinsdag 14 juli 2020 om 10.30 uur. 

Ik word uiteindelijk om 12.30 gebeld. Optimistisch als ik ben, vind ik het berichtje dat ik kreeg toch leuk. Ergens ging er wél iets goed in het systeem. Gelukkig. We komen er wel.

Ilonka Coenraad is oprichter van Patient Journey Lab.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.