De hele inrichting van zowel de gebouwen als zorgprocessen van Reumazorg Zuidwest Nederland is opgebouwd rondom de patiënt. Waarbij het uitgangspunt is dat de patiënt centraal staat als men en de zorg integraal wordt verleend.
Nieuw perspectief
Dat dit bij onze patiënten, en ons, goed bevalt wisten we al. Maar van de week hoorde ik een nieuw perspectief. Een veertiger, man met reumatoïde artritis. Druk bezet, zowel met werk, hobby’s en gezin. Volop genietend van het leven. Gelukkig goed ingesteld op chronische reumamedicatie. “ Een all-inclusive vakantie vind ik niet prettig, maar jullie all-inclusive concept is uitstekend.”
Monitoren
One-stop-shop zorg rondom reumatische aandoeningen. Het lijkt toch logisch? Bij reumamedicatie is drie tot vier keer per jaar controle van laboratoriumwaarden nodig, onder meer lever- en nierfunctie en ontstekingswaarden. De ontstekingswaarden bepalen mede de activiteit van de ziekte. De lever- en nierfunctie zijn nodig voor het monitoren van bijwerkingen.
Dertig minuten
Waar voorheen onze patiënten twee weken van tevoren bloed lieten afnemen is nu het enige waaraan ze hoeven te denken de afspraak. Bij binnenkomst wordt direct bloed afgenomen en binnen dertig minuten is de uitslag er door gebruik te maken van een eigen citolab. Tijdens het kopje koffie kan direct (elektronisch) een PROM-vragenlijst worden ingevuld. Daarna volgt de reumaverpleegkundige, die zowel aandacht voor de psychosociale context heeft als de ziekte-activiteit scoort. Afsluitend komt de patiënt bij de reumatoloog waar in gezamenlijk overleg met de patiënt beleid wordt bepaald.
Voor extra gemak is de planning van dagbehandeling en consulten aan elkaar gekoppeld, waardoor patiënten zo nodig na afloop van de dagbehandeling direct naar de arts kan voor het consult.
Magneet
Onze werkwijze werkt als een magneet. Uitbreiding van ons one-stop-shop met een instrumentemaker en psychologische ondersteuning heeft al plaats gevonden, en het einde is nog niet in zicht. We zijn blij met de samenwerking die hierdoor ontstaat met collega’s en voor patiënten.
Bij ons is deze afstemming mogelijk omdat we een specialistisch reumacentrum zijn, werkzaam in een Integrated Practice Unit. Maar het allerbelangrijkste is en blijft het zoeken naar verbeteringen van de zorg, denkend vanuit (en met) de patiënt. Dit moet toch overal het uitganspunt zijn?
Josien Veris is reumatoloog en bestuurder bij Reumazorg Zuid West Nederland