Dit jaar hebben we er bewust voor gekozen om samen met deelnemers in verdiepende deelsessies toe te spitsen op ontwikkelingen van kwaliteitsregistraties. Long, borst, buik, hoofd & hersenen en houding & beweging worden hierbij behandeld. Experts in de borstkankerzorg spreken bijvoorbeeld over de recente resultaten van de NABON borstkankeraudit (NBCA) en de Dutch Breast Implant Registry (DBIR) en we kijken specifiek naar innovaties binnen de behandelingen van diverse stadia longkanker. Elke deelsessie is toegespitst op het specifieke vakgebied en hoe we kwaliteit hierbinnen kunnen waarborgen, om zodoende een zo relevant mogelijke bijeenkomst te kunnen realiseren.
Diverse perspectieven
Naast sprekers op de deelsessies hebben we plenaire sprekers uitgenodigd die vanuit hun eigen perspectief hun blik werpen op kwaliteitsregistraties. Zo zal Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, over de visie van de overheid op de kwaliteit van zorg spreken.
Clinical Data Scientist Erasmus MC, Teamlead Data & Health JADS én Academisch Director TIAS, Egge van der Poel gaat in op innovaties in de zorg door digitale toepassingen als Big Data en Artificial Intelligence.
Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ, legt uit hoe data uiteindelijk tot kwaliteitsverbeteringen leidt. We zijn tot slot zeer vereerd dat als plenaire spreker ook Willem Brethouwer aan het woord zal komen. Hij kreeg in 2017 de diagnose alvleesklierkanker en bespreekt tijdens het congres hoe hij de medische zorg en kwaliteit ervaart als patiënt.
Codman Dashboard
Tijdens het congres wordt tevens het innovatieve Codman Dashboard gepresenteerd. Met behulp van dit nieuwe en intuïtieve benchmark-instrument is het eindelijk mogelijk om samen met de patiënt te beslissen over het te volgen zorgtraject. Dat is een grote sprong voorwaarts richting kwaliteitsverbetering in de zorg.
Medisch specialisten kunnen met behulp van het gratis nieuwe dashboard hun behandelresultaten filteren naar bijvoorbeeld leeftijd, comorbiditeiten en chirurgische technieken. Vervolgens krijgen zij nauwkeurige ongecorrigeerde informatie over welk type patiënt de minste complicaties hebben of waar de grootste verbetering te behalen valt. De prestaties van het centrum worden afgezet tegenover de landelijke benchmark. Deze maand is het dashboard live gegaan voor de DCRA, NBCA, DLCA-S en de NBCA. In de loop van 2019 zullen alle DICA-registraties op de nieuwe software overgaan.
Eric Hans Eddes, directeur DICA
———————————————————————————————
Op Qruxx staan vijf e-leanings over samen beslissen. De e-learnings zijn in de afgelopen jaren door NFK ontwikkeld in samenwerking met veel andere betrokkenen uit de praktijk. Naast een inleidende module zijn er modules over samen beslissen bij beperkte gezondheidsvaardigheden en in de palliatieve zorg, de toepassing van uitkomstinformatie bij samen beslissen en ondersteunen bij samen beslissen.