Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laat VBHC ook aan de patiënt ten goede komen

Patiëntenfederatie Nederland zet zich sinds jaar en dag in voor betere zorg, betaalbare zorg en inzicht in de kwaliteit van de zorg. Om dit te bereiken is bijvoorbeeld een goed gesprek in de spreekkamer over de beste passende zorg tussen arts en patiënt cruciaal. Dit noemen we Samen Beslissen.

In dat proces kan kennis over de uitkomsten van behandelingen een belangrijke rol spelen. Dat kan voor patiënten namelijk veel opleveren. Als mensen weten wat het resultaat is van verschillende behandelingen bij vergelijkbare patiënten, kunnen ze beter inschatten  wat voor hen de best passende keuze is. Hebben ze bijvoorbeeld liever een minder ingrijpende behandeling die langer duurt of gaan ze voor snel resultaat maar met zekere risico’s.

Patiëntenfederatie Nederland stelt wel een voorwaarde aan het registreren van uitkomstinformatie. Die moet namelijk niet alleen ten goede komen aan een abstract ‘systeem’ waarin dokters leren van de cumulatieve resultaten van henzelf en anderen.

Niet de lusten

Dat komt het draagvlak onder artsen en patiënten niet ten goede, omdat die daarmee enkel de lasten en niet de lusten van registratie op hun bordje krijgen. Het is essentieel dat uitkomstinformatie in het gesprek tussen arts en patiënt benut wordt: dat geldt zowel voor individuele informatie over de patiënt, als voor informatie over de positie van de patiënt ten opzichte van andere mensen met dezelfde aandoening.

Alle spelers

Als dat kan, levert value based healthcare iets op voor alle spelers in het veld. Maar ook dan houden wij onze wensen. Wij willen dat de data die er straks zijn niet alleen voor ziekenhuizen of bedrijven zijn, maar ook voor patiënten zelf. Pas als we dat ook echt van de grond krijgen, zijn wij tevreden. Want dan is value based healthcare ook echt van de patiënt en staat het in dienst van betere zorg.

Dianda Veldman, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.