Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marietta Bertleff: ‘PROM vraagt niet naar de echte waarde voor de patiënt’

Patiënten denken niet in uitkomsten, dat doen dokters. Het wordt tijd om de patiënt te gaan vragen wat voor hem of haar nu echt belangrijk is.

Wat is een voor de patiënt relevante medische uitkomst en hoe meet je dit? Hiervoor zijn de Patient Reported Outcome Measures (PROMS) in het leven geroepen. Aan de patiënt wordt gevraagd om via (bij voorkeur) gevalideerde vragenlijsten informatie te geven over hoe hij of zij de behandeling heeft ervaren.

De meeste vragenlijsten zijn ontworpen door wetenschappers of hulpverleners. Tools zoals de Oxford Knee score en de Oxford Hip score zijn lijsten met vragen over hoeveel pijn iemand heeft bij bepaalde handelingen en hoe makkelijk mensen op een gliding-scale dingen in het dagelijks leven kunnen doen. Deze totaalscore wordt dan vertaald in een getal waaraan een waardeoordeel zoals matig-goed of excellent resultaat kan worden gehangen.

Klantwaarde

Hebben we het in dit geval dan wel over klantwaarde of gaat het meer over Dokter-Related-Outcome-Measures? Mijn ervaring is dat patiënten niet in dit soort uitkomsten denken. Ze geven zelden aan dat ze graag 30 kg willen kunnen wegdrukken of 70 graden Range of Motion willen hebben na een operatie. Regelmatig gebeurt het dat een patiënt erg tevreden is, terwijl ik al arts niet vind dat we het maximale hebben bereikt of dat ze een goede uitkomst score gehaald hebben, maar zelf niet helemaal tevreden zijn.

Dit was aanleiding om aan mijn patiëntengroep te vragen wat voor hen belangrijk is en wat maakt dat ze met een tevreden gevoel naar huis gaan. Zestig patiënten behandeld aan hand en pols problematiek hebben anoniem een enquête ingevuld. Meerdere antwoorden waren mogelijk.

Wat maakt dat u met een 9- of 10-gevoel naar huis gaat?

Persoonlijke aandacht/ luisteren 35x
Duidelijke uitleg over mogelijke traject/proces 28x
Deskundigheid/ specialistische kennis 19x
Vriendelijkheid 12x
Korte wachttijd 10x
Goede sfeer personeel/ team 8x
Resultaat 8x
Nabehandeling 6x
Communicatie/ duidelijkheid 5x
Korte lijnen 5x

Zevende plaats

Hoe verrassend om te zien dat de uitkomst van een behandeling, het resultaat, dus pas op de zevende plaats staat.  Zijn de huidige PROMs in dat geval wel de juiste tools om de waarde die de patiënt ervaart te meten? Zijn we als we echt VBHC willen leveren niet verplicht om eerst aan de patiënt te vragen wat voor hem of haar value is?

Wat dat betreft, kunnen we leren van fysiotherapeuten die bij hun intake als standaardvraag hebben  ‘Wat wilt u met de behandeling bereiken?’ Als arts kunnen we natuurlijk dezelfde vraag stellen: wat is uw behandeldoel? Vervolgens is het de meest op maat gemaakte PROM om dan bij ieder bezoek te vragen hoeveel procent van het behandeldoel is bereikt. Daarnaast zullen wij als hulpverlener moeten gaan beseffen dat mensen vaak al van nature uitgaan van een goede behandeluitkomst. Dingen zoals gehoord voelen, aandacht, deskundigheid en snelle service maken het verschil in waarde ervaring.

DROM of PROM

Bovenstaande zette mij aan het denken en hierdoor kwam ik eigenlijk tot de volgende conclusie. In mijn optiek zijn er globaal genomen twee hoofdcategorieën die beide belangrijk zijn in het proces. Ten eerste is er de waarde voor de patiënt, zoals boven besproken: de echte PROM.  Ten tweede is daar de waarde van de behandeling. Anders geformuleerd: de uitkomsten die een dokter de mogelijkheid geven om zijn handelen te evalueren, te benchmarken met als doel te kunnen verbeteren.  De Doctors Reported Outcome (DROM).

Samenvoegen

Als je deze twee zaken samenvoegt, krijg je een meer complete definitie van zinnige zorg. Zinnige zorg  krijg je dan door de PROM en DROM op te tellen en die vervolgens te delen door de kosten per patiënt. Value based  Healthcare 2.0? Iets om verder over na te denken.

Marietta Bertleff werkt als hand- en polschirurg bij Cosmed Hand en Pols Expertise kliniek en als Managing Consultant voor P5COM. Daarnaast is ze medisch adviseur bij Medirisk en de VvAA. 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.