Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meten en weten, juist als het om mensen gaat

Big data wordt in veel verschillende sectoren ingezet voor waardevolle inzichten en betere prestaties. Data-uitwisseling is veel meer dan een administratieve last.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de automobiel sector. Door data-analyse wordt het product continue verbeterd, worden werkstromen geoptimaliseerd en ontstaat  diep inzicht in de kwaliteit van het product.  De auto’s worden zo efficiënt mogelijk geproduceerd en uitgebreid getest voordat ze in de showroom staan. Zo zijn we dat als consument gewend: een product is getest op goede kwaliteit voordat we het kopen. Kwaliteitsmetingen vinden we logisch. Toch zeggen we in een complexe sector als de zorg dan soms dat er te veel gemeten moet worden. Data-uitwisseling wordt vaak als een administratieve last beschouwd, terwijl het in de zorg niet om producten gaat maar om mensen.  Meten en weten is belangrijker dan ooit.

Automatiseren

Om niet-doelmatige zorg te vinden en verbeteren, is het noodzakelijk om te meten en analyseren. Daar is data voor nodig, veel data. Hoe maken we data-uitwisseling en -analyse onderdeel van het totale zorgsysteem met de minst mogelijke inspanning? We weten dat de administratieve lasten verminderd moeten worden, maar waardevolle informatie wegstrepen omdat het een last is, is niet de oplossing. We moeten juist meer data aan het werk zetten, met zo min mogelijk mensenhanden. Gelukkig is er al veel data beschikbaar. En dan benutten we nog niet eens alle databronnen optimaal. Het is een mooie uitdaging om al die informatie op zo’n manier inzichtelijk te maken dat iedereen op het juiste moment de juiste informatie heeft om het juiste besluit te nemen. Idealiter met de patiënt samen.

Vooraf

Hoe pakken we dat aan? Achteraf met tegenzin iets vastleggen en de resultaten vervolgens onder in de la laten belanden, heeft geen zin. Goed nadenken over de juiste indicatoren en ook over de inspanning die nodig is om deze te meten en vast te leggen. Liever vijf extra afgeleide indicatoren die zonder extra inspanning verzameld kunnen worden dan één indicator die veel handwerk verlangt. Daar zouden we vooraf nog veel meer over kunnen nadenken met elkaar. Wat willen we weten om te zorgen dat we kunnen sturen op de gewenst uitkomst voor de patiënt? Die vraag levert uitkomstmaten op, die we continu kunnen verbeteren. Als we deze gedachtegang kunnen integreren in onze bedrijfsvoering zijn we al een heel eind op weg.

Ja, we lopen tegen beperkingen aan. Er zijn barrières wat betreft privacy en security, het koppelen van data en de huidige structuur van ons zorgstelsel. Maar wachten op wetswijzigingen helpt ons niet. Laten we binnen de huidige kaders samen oppakken wat we wél kunnen doen, binnen de bestaande kaders van privacy en security. Want de transitie naar waardegedreven zorg is hoognodig. We mogen trots zijn op de unieke positie van Nederland om wereldwijd koploper te worden als het gaat om value-based healthcare.

De patiënt kiest

We moeten ons maximaal inspannen om de juiste indicatoren te meten en weten. Met zinvolle informatie kunnen we de gezondheidszorg kwalitatief verbeteren. Bovendien kunnen we de patiënt van informatie voorzien die helpt bij het maken van persoonlijke zorgkeuzes. Want uiteindelijk draait het om de patiënt.

Wim Smit is de CEO van Value2Health

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.