Verpleeghuisbedden en thuiszorgplekken zijn schaars. De druk die corona legt op de ziekenhuizen, maar ook de uitgestelde zorg als gevolg van de covid-pandemie sijpelt door in de vvt. Voor één op de vijf patiënten is niet direct een plek in een zorginstelling beschikbaar. Ruim de helft van deze groep moest zelfs langer dan vijf dagen wachten op een plek. Patiënten die langer moesten wachten kijken negatiever terug op de transfer. Naast de hoge kosten van een bezet ziekenhuisbed en het negatieve effect op de toegankelijkheid blijkt dus nogmaals het belang van snelle doorstroom. Daarbij zijn we voorlopig nog niet van covid-19 af en is alle capaciteit meer dan nodig.
Slechte ervaringen
IG&H heeft met behulp van het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland onderzocht hoe patiënten en naasten de overgang van een ziekenhuis naar de vvt ervaren. Wat blijkt? Maar liefst 34 procent van de respondenten heeft de transfer naar huis met thuiszorg neutraal tot (erg) slecht ervaren. Voor een transfer van het ziekenhuis naar een zorginstelling is dit percentage nog hoger, namelijk 40 procent. Het is verontrustend dat 34 tot 40 procent van de patiënten zegt niet positief terug te kijken op de overgang naar vervolgzorg. Juist op zo’n kwetsbaar moment wil een patiënt goede begeleiding.
Betrek de patiënt en naasten bij de keuze voor vervolgzorg
Oorzaak van de lage tevredenheid ligt onder andere in de beperkte keuzevrijheid van patiënten. Wanneer een patiënt geen keuze had voor een zorginstelling lijkt dit te leiden tot een slechtere ervaring van de transfer. Als patiënten wel een keuze hebben, dan spelen locatie en het hebben van een vaste zorgverlener een belangrijke rol.
Sta voldoende stil bij aanpassingen in medicatie
Goede begeleiding van medicatie bij een transfer lijkt logisch, maar wordt lang niet altijd gerealiseerd. Drie op de tien patiënten geven aan dat zij maar beperkt uitleg hebben gekregen over een wijziging in medicatie. Zo antwoordt één van de ondervraagde patiënten: “In het ziekenhuis heb ik een zak medicijnen meegekregen voor thuis, zonder enige uitleg.”
Digitale oplossing voor soepelere transfer
Digitale middelen kunnen zorgen voor een soepelere transfer, al is het maar in de communicatie. Men is vaak sceptisch over digitale oplossingen in de ouderenzorg omdat niet alle patiënten zouden digitaal vaardig genoeg zijn. Dit lijkt als het gaat om transfers echter wel mee te vallen. Hoewel het merendeel van de respondenten in dit onderzoek 65 jaar of ouder was, geeft bijna 90 procent aan dat hij of zij een digitale oplossing zou overwegen of zeker zou willen gebruiken. Een digitale oplossing geeft meer regie over de eigen zorg. Daarnaast zien patiënten de meerwaarde van overzicht en informatie op één centrale plek. Ook vinden ze het fijn om alle informatie nog eens rustig terug te kunnen lezen. In het algemeen wordt een digitale oplossing gezien als gemakkelijker en tijdbesparend.
Goed luisteren
Samenwerking tussen partijen en in de regio wordt steeds belangrijker. Hierbij moeten we het geluid van patiënten en hun naasten niet vergeten. Juist hun ervaringen zijn cruciaal in het realiseren van oplossingen. Dit onderzoek toont aan dat de inzet van digitale middelen een kansrijke route is.
Femke Keijzer, Managing director IG&H