Door Aiko de Vries, nierspecialist LUMC
Gepersonaliseerde zorg is een speerpunt van TRAX. Het team implementeerde het The BOX- concept. Met de meegegeven meetapparatuur kunnen patiënten thuis herstellen en de meetwaarden geven zij via een app en videomonitoring aan de zorgverleners door. Naast tevreden patiënten, zag het LUMC een besparing van 2000 euro in het eerste kwartaal na transplantatie.
Toegespitste BOX

De tweede ‘boost’ in kwaliteit en besparing kent nieuwe voorwaarden. Zo vraagt de BasisBOX om uitbreiding, voor toegespitste thuismonitoring. Nu gaan er een weegschaal, thermometer en bloeddrukmeter mee. Komt hier een kreatininemeter bij, dan is de transplantatiepatiënt in staat door te geven hoe het met de orgaanfunctie gesteld is. Een zogenoemde TransplantatieBOX is een stap vooruit in behandelbeleid op afstand.
Standaard e-health consulten
Extra effect op kosten is mogelijk als budgetten bestemd worden voor bemensing. TRAX zet voor The BOX nu e-health consulenten in, betaald uit -vergankelijk- onderzoeksgeld. Zelfmanagement voor transplantatiepatiënten hoort thuis in de begrotingen voor meer onderzoek, maar ook in de onderhandelingen met de zorgverzekeraar.
IT en verbeterroutine
Tot slot is het zaak dat de IT goed aangesloten blijft. Nu vindt men de ‘read out’ in het patiëntenportaal en het medical dashboard. De ‘input’ komt binnen via de LUMC Care App. Deze toepassingen moeten kunnen blijven meebewegen.
Daarnaast is het zaak dat de verbeterroutine inbedt. Momenteel profiteren patiënten, zorgverleners en apothekers van het vers afgestemde, doordachte zorgpad. Evalueren is essentieel; zoiets moet structureel worden.
AI en tranplantatie
We willen de benodigde data verzamelen om vast te stellen welke polibezoeken en medicatie we mogelijk kunnen overslaan. Het algoritme zou kunnen herkennen of de patiënt meer of minder kans loopt op afstoting of complicaties. Zo kunnen we makkelijk het benodigd aantal controles per patiënt bepalen.
De ambities zijn groot, maar met de juiste vorm van samenwerken haalbaar.