Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Zorgleefplan naar Mijn Leefplan

Enig idee hoe ingewikkeld is om de zorg ‘normaal’ te maken? Dat we het zo langzamerhand zo ingewikkeld hebben gemaakt dat we bijna niet meer weten wat dat is. Dan wordt iets normaals heel bijzonder. En dat is wat we bij Viattence doen, de zorg weer van de mensen maken. Want zeg nu zelf ook in de laatste fase van je leven ben je toch gewoon jezelf?

Jezelf zijn, betekent dat je ook eigen wensen en ideeën hebt over de invulling van je leven. Inderdaad leven. Dat wordt nog weleens vergeten. Immers is er zo langzamerhand niet overal een pilletje voor. Dwalen? Medicatie. Onrustig? Een pil. Dement? Dan tel je niet meer mee.

Dat zien we hier anders. Ook al ben jij iemand met dementie, je wilt nog steeds kwaliteit van leven. Als je als cliënt je dag wilt invullen naar jouw idee of als je je veilig  of gezond wilt voelen dan kunnen we toch beter bedenken wat daar voor nodig is?

Dat is wat we bij Viattence hebben gedaan. Geen zorgplan meer naar medisch model, maar een LEEFplan. Zo gaan we van een medisch afstandelijk zorgleefplan met 102 problemen naar een LEEFplan met  vijftien behoeften geformuleerd vanuit de cliënt.

Kwaliteit van leven

Onze collega e-nurse Ester Leusink zegt daarover: “Het oude zorgleefplan stond vol met medische zaken. Behoeften van de bewoner? Die kwamen er vrijwel niet in voor. Het systeem was leidend. Nu kijken we samen met de bewoner en diens familie waar iemand nog van geniet en welke rol wij als zorg, maar ook samen met naasten en vrijwilligers daarin hebben. Dat werkt veel prettiger. Bovendien ligt voor onze bewoners de prioriteit nu op welzijn en dat geeft kwaliteit van leven.”

Positieve reacties

“De bewoners zijn nog maar zo kort bij ons, dan is het veel fijner om op deze manier vanuit de zorg van betekenis te zijn. We leren onze bewoners veel beter kennen en zijn ook minder tijd kwijt aan administratie. Dus het werkt aan alle kanten. Ik mag samen met mijn collega e-nurses op locaties ons nieuwe leefplan introduceren en krijg veel positieve reacties. En eerlijk het is even wennen ook voor onze zorg, maar de omschakeling gaat snel.”

Positieve gezondheid

Dat we ons richten op de wensen en behoeften van onze cliënten is voor ons heel gewoon. Maar het aanpassen van systemen daarop, dat duurt even. Maar gelukkig is het mogelijk samen te werken met partijen die ook de mens zien. En het heel normaal vinden dat het systeem zich daaraan aan past. Zo kunnen we ook in de laatste fase van het leven positieve gezondheid voorop laten staan en kiezen voor normaal.

Laurent de Vries is voorzitter van de raad van bestuur van Viattence

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.