Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waardegedreven zorg, dat doen we toch al zo?

Gesprekken voeren met patiënten over ingrijpende behandelkeuzes is als internist-nefroloog de kern van mijn werk. Ik dacht dat ik dat al heel behoorlijk deed. Maar in mijn werken aan waardegedreven zorg ontdekte ik hoeveel méér ik mijn patiënten kan helpen bij het maken van een keuze die past bij wat zij belangrijk vinden.
Fenna van Breda

Als samenwerkende umc’s hebben we geformuleerd wat waardegedreven zorg voor ons is. We kozen daarbij met overtuiging voor een brede opvatting van het begrip ‘waarde’. De waarde van Porter, uitkomsten gedeeld door kosten, zien we als een bron van informatie om van te leren. Waarden van patiënten en zorgprofessionals zijn echter dé sturende krachten voor zorg die de beste uitkomsten en ervaringen geeft voor onze patiënten.

Daarom zetten we het goede gesprek met de patiënt op één in onze opvatting van waardegedreven zorg. Het gesprek van zorgprofessionals met de patiënt wat er voor hem of haar echt toe doet, en het mede op basis daarvan samen beslissen over de te volgen behandeling. En dat gedurende het hele zorgproces. Zo verlenen we zorg op maat voor elke unieke patiënt.

Dat vraagt als tweede om geoliede interprofessionele samenwerking in zorgteams, die samen verantwoordelijk zijn voor en aanspreekbaar op de uitkomsten en ervaringen van de patiënt. Samenwerking met onze (regionale) partners in zorgnetwerken, met als doel: de beste uitkomsten en ervaringen voor onze patiënten voor de laagst mogelijke, maatschappelijk aanvaardbare kosten.

In deze teams zetten we in op samen leren voor betere zorg, door informatie en verhalen over uitkomsten en ervaringen van door ons behandelde patiënten als vast onderdeel in ons dagelijks werk te benutten. Hierdoor zijn wij in staat om de zorg continu te verbeteren en daar betrekken we ook informatie over het proces en kosten bij. Voor deze lokale verbetering delen teams goede praktijkervaringen en vergelijken zij uitkomsten met elkaar.

Reactie

Tot zover een kleine bloemlezing uit de NFU-position paper Waardegedreven Zorg. Misschien denkt u bij het lezen hiervan: ‘Je zou toch denken dat het al op die manier gebeurt?’ Deze reactie krijgen we vaker. Blijkbaar sluit het aan bij wat we graag zien als goede zorg. Tegelijkertijd weten we uit eigen ervaring en die van onze patiënten dat de verwachting en realiteit in zorgprocessen en -teams uiteen kan lopen. Bijvoorbeeld als het gaat om echte interprofessionele samenwerking, tussen artsen en verpleegkundigen, maar ook met de fysiotherapeut, geestelijk verzorger en balie-assistent.

Niet nieuw

Marion Verduijn

Dat we waardegedreven zorg niet zien als een verre droom, biedt mooie aanknopingspunten om zorg ‘zoals verwacht’ voor onze patiënten te realiseren. De onderwerpen waar het bij waardegedreven zorg om gaat, zijn zeker niet nieuw.  Elk zorgteam en elke zorgprofessional kan wel ergens op voortbouwen. Is er bijvoorbeeld al regelmatig een complicatiebespreking waar alle betrokken zorgverleners bij aanwezig zijn? Dan is dat mogelijk een goed moment om met elkaar te kiezen op welke uitkomsten er gefocust kan worden om direct verbeterslagen te maken.

Wij zijn ervan overtuigd dat als onder leiding van zorgprofessionals samen met patiënten werk gemaakt wordt van waardegedreven zorg, het niet alleen betere zorg oplevert voor patiënten, maar ook voor zorgprofessionals, omdat het ruimte biedt voor de motivatie waarmee zorgprofessionals het vak ingegaan zijn.

Laten we daarom niet zuinig zijn met het creëren van mogelijkheden om als zorgprofessionals praktijkvoorbeelden met elkaar te delen. Het kan gaan om concrete verbeterverhalen, of om handige weetjes en instrumenten die je zelf gewoon nog niet op het spoor was gekomen. Zoals bijvoorbeeld de ‘3 goede vragen’ voor patiënten, bestaande keuzehulpen of trainingsmodules voor patiënten of een participatiematrix om de participatie van patiënten in uw verbetertrajecten verder te concretiseren en de onderlinge verwachtingen beter af te stemmen. En heel praktijkgericht: hoe maakt u een mogelijk nog niet ontdekte of ingezette data-analist onderdeel van uw team?

Flinke puzzel

Want in de praktijk is het een flinke puzzel om waardegedreven zorg helemaal voor elkaar te krijgen, door onder andere volle poli’s en weinig interprofessionele teammomenten. Daarnaast zijn er frustraties dat data wél geregistreerd en opgeslagen zijn, maar nog steeds niet met een korte loop uit EPD’s en kwaliteitsregistraties beschikbaar zijn.

Hierdoor ontbreekt de mogelijkheid om als team met een helikopterview naar de recent verleende zorg aan patiënten te kijken. Juist een actueel beeld van de kwaliteit van de zorg die u levert, voedt samen met verhalen van patiënten ontegenzeggelijk het enthousiasme van zorgprofessionals om samen met waardedegedreven zorg aan slag te gaan en te blijven.

Marion Verduijn is secretaris NFU-consortium Kwaliteit van Zorg. Fenna van Breda is internist-nefroloog Amsterdam UMC locatie VUmc. Dit is de eerste blog in een serie die in de komende maanden vanuit het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg op Qruxx zal verschijnen. Daarnaast zullen ook de verbeterverhalen uit de bundel 8 x 2 verbeterverhalen uit umc’s op Qruxx verschijnen.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.