Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waardegedreven zorg vraagt klinisch leiderschap’

De totale kosten van de Nederlandse zorg bedroegen in 2017 13,3 procent van het bbp. We weten dat het huidige model niet houdbaar is en een transformatie is in gang gezet. Klinische leiders moeten deze gaan trekken. Het is maar de vraag of ze daar voldoende voor zijn toegerust.

Wilt u niets meer missen op het gebied van waardegedreven zorg? Schrijf u dan nu in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief

Door Cassandra Koning, bureau Helder 

De transformatie naar waardegedreven zorg vraagt om versterking van klinisch leiderschap.Om te veranderen en terug te kunnen gaan naar het oorspronkelijke doel van de zorg, is het van belang dat de professional de regie terug pakt. De paradox hierin is echter dat zij die in de voorhoede zouden moeten staan van deze zorgtransformatie, vaak langs de zijlijn staan.

Moe en overbelast

De professionals hebben het druk met hun administratie, overleg en coördinatie. Ze zijn moe en overbelast en voelen zich niet gesteund in hun streven naar waardetoevoeging. Als klinisch leiderschap ontbreekt, zal de transformatie in de zorg in het gunstigste geval bestaan uit een lappendeken van tijdelijke oplossingen gedreven door korte termijn denken.

Lean-achtige methodieken om professionals te betrekken bij procesherontwerp zijn vaak in beperkte mate effectief. Ze worden niet in hun volle omvang toegepast. Of blijven in steken in de instrumenten en gaan voorbij aan visie en leiderschap.

Terug naar de kern

Buiten de spreekkamer spelen geïnstitutionaliseerde belangen die niet per se in het belang zijn van de patiënt. De enige uitweg is de weg terug naar de kern: het meten en vergelijken van uitkomsten, het verbeteren van processen en het herinrichten van de zorg naar het inzicht van de professional.

Precies deze transformatie vraagt om vernieuwend leiderschap. Bij artsen ligt de nadruk in hun opleiding vooral op de klinische kant van hun talenten, kennis en kunde.  Scholing  in het strategisch, resultaat- en mensgericht leiderschap onbreekt. Dat terwijl veel artsen later in hun carrière leiding geven aan een organisatie, een afdeling of een team.

Onvoorbereid

Enkelen hebben het van nature in zich. De meesten zijn onvoorbereid. Artsen begrijpen de geneeskunde, maar hebben weinig met HR, kwaliteit, financiën, politiek en de minder tastbare geheimen van succesvolle transformaties als vorm, samenhang, timing, draagvlak, aansluiting bij de context.

Sleutel

Vrijgevestigd of in dienstverband, medisch specialisten hebben de sleutel in handen voor het succes van de organisatie waarin zijn werken. Van volume naar waarde, met de juiste zorg op de juiste plek. Terwijl zij hierin een cruciale rol spelen, gaat er verbazingwekkend weinig aandacht naar ontwikkeling van de medische staf en het kweken van klinisch leiderschap. Dat is wel helder.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.