Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarom het nieuws van Zilveren Kruis zo’n doorbraak is

In de zomervakantie maakte Zilveren Kruis bekend dat zij hartfalen thuismonitoring gaat inkopen volgens een uniek financieringsmodel. Dit is een doorbraak voor duizenden hartpatiënten. Samen met Menzis - die eerder unieke bekostiging voor COPD-monitoring invoerde - laten de verzekeraars hiermee zien dat deze vernieuwing geen bevlieging is. Wat betekent dit voor ziekenhuizen en patiënten?

Financiële paradox

Ondanks alle beloften is e-health nog lang niet voor elke patiënt beschikbaar. Een oorzaak is de bekostigingssystematiek. VBHC klinkt mooi maar medisch specialistische zorg wordt (veelal) nog afgerekend op basis van het aantal handelingen dat is uitgevoerd. Kort gezegd, een ziekenhuis krijgt betaald als patiënten de polikliniek bezoeken of opgenomen worden.

Veel e-health – waaronder thuismeten – heeft echter als doel zorg te voorkomen. En daarmee schiet een ziekenhuis zichzelf in de voet. Immers, kosten van het ziekenhuis stijgen (thuismeten kost geld) terwijl de omzet daalt omdat er minder verrichtingen nodig zijn. Vanuit een verzekeraar gezien logisch. Maar voor het ziekenhuis en de arts werkt dit niet, want zij komen daardoor in de knel. Wat nu?

2016: EHealth week

In 2016 maakten Zilveren Kruis, Cardiologie Centrum Nederland (CCN) en FocusCura bekend dat zij een langjarige samenwerking aangingen om onder de noemer Hartwacht zorg voor patiënten met hartfalen, hypertensie en atriumfibrilleren zoveel mogelijk naar huis te brengen. Onderdeel hiervan was ook een totaal nieuwe bekostiging. Wat veel mensen toen niet wisten, was dat dit niet zo makkelijk te regelen was…

Gedurende negen maanden werkte een innovatieteam van de drie partijen samen het concept uit met de visie dat zorg veel meer op maat geleverd kan worden als patiënten met hulp van techniek alleen nog maar naar de kliniek komen als dat nodig is. Met zo’n aanpak wordt de service enorm verbeterd terwijl zorg bespaard en vervangen wordt: Opnames worden voorkomen en poliklinische zorg wordt deels gesubstitueerd. Het rekenmodel van het innovatieteam is bij CCN zelf getest waarna Zilveren Kruis deze ‘Hartwacht-vergoeding’ bij succes breed beschikbaar zou maken. En dat moment is nu.

Bundled payments

Het concept is gebaseerd op het principe van ‘bundled payments’. Hierbij betaalt een verzekeraar aan een ziekenhuis een bundelprijs per zorgpad. Deze prijs wordt bepaald op basis van de historische prijs van de mix van zorgproducten in het betreffende zorgpad.
Dat klinkt ingewikkeld maar het komt er in feite op neer dat het ziekenhuis altijd een gegarandeerd tarief krijgt ongeacht of de patiënten naar de polikliniek komen, opgenomen zijn of via thuismeten en videocontact op afstand worden begeleid. Zorgverleners kunnen zo zonder financiële consequenties in overleg met hun patiënten bepalen wat voor de betreffende persoon het beste is. En als zij besluiten om de thuismeting in te zetten, betaalt de patiënt niets maar worden de kosten uit de bundelprijs betaald.

Werkt het?

Uit eigen ervaring kan ik vertellen wat dit voor patiënten betekent. Kor*, iemand in mijn directe familie heeft hartproblemen. Zeer geregeld moest hij naar het ziekenhuis. Soms voor controle ook al waren er geen klachten. Of in paniek naar de SEH. Gelukkig heeft hij een moderne cardioloog die Hartwacht voorschreef.

Hij ontving meetapparatuur thuis en de cVitals app werd op zijn telefoon geïnstalleerd. Tijdens de eerste ‘instelweek’ werd een persoonlijk meetprotocol ingesteld. Nu doet hij wekelijks zijn metingen en komt hij in principe niet meer in de kliniek. Ik weet nog hoe ontzettend ‘blij’ verrast hij me vertelde dat hij ‘gevideobeld’ was door het Hartwacht-centrum toen bleek dat er vreemde waarden waren. Zijn medicatie is bijgesteld en het gaf hem zo’n gerust gevoel. Overigens niet alleen hem, maar ook ons als directe familie.

Meer tijd voor cardioloog

En trouwens ook zijn eigen cardioloog was uiterst tevreden. Hij heeft inzicht in alle thuismeetdata in het EPD en blijft het vaste aanspreekpunt van Kor voor die momenten dat er echt iets aan de hand is. Volgens een gezamenlijk vastgelegd protocol worden de thuismetingen in het Hartwacht-centrum in Dokkum behandeld.
Uit de Hartwacht data blijkt dat minder dan een van de tien metingen naar de cardioloog hoeft te worden doorgezet. De rest van de thuismetingen wordt door de cVitals app zelf of het Hartwacht-team in Dokkum afgehandeld.

Voor Kor’s cardioloog betekent dit dat vele spoedvragen ‘tussendoor’ verleden tijd zijn terwijl patiënten direct duidelijkheid hebben over eventuele risico’s. Hij kan zo meer patiënten onder zijn supervisie houden. En zijn eigen werk wordt er leuker van, vertelde hij, omdat hij zijn vak nog beter kan uitoefenen door sneller bij te sturen bij zijn patiënten.

2019: Extra financieel incentive

Om dit overal beschikbaar te krijgen, gaat Zilveren Kruis een stap verder door niet alleen de “Hartwacht-vergoeding” voor alle ziekenhuizen beschikbaar te maken. De eerdergenoemde bundelprijs is namelijk drie jaar vast. Dit betekent voor ziekenhuizen dat zij de komende drie jaar dezelfde bundelprijs krijgen die ze afspreken, ook als dankzij de inzet van telemonitoring en een andere organisatie de kosten van de poli dalen of het aantal opnames afneemt. Ziekenhuizen mogen de winst dus zelf houden en krijgen de tijd om hun poli aan te passen aan deze nieuwe zorgverlening. Een enorme prikkel dus!

Kennis delen

Het is heel gaaf om met ons team een bijdrage te mogen leveren aan deze beweging. We delen onze opgedane kennis dan ook graag via diverse kanalen, zoals in dit blog. Want ik hoop dat daardoor ziekenhuizen ook de stap zetten. Want dat verdient niet alleen Kor maar alle hartpatiënten in Nederland. De term VBHC wordt dan praktijk.

Of zoals mijn inspiratiebron Florence Nightingale het zei: “Were there none who were discontented with what they have, the world would never reach anything better.”

Daan Dohmen is oprichter en CEO van FocusCura en lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving

* echte naam bekend bij redactie Qruxx, om privacy redenen gefingeerd

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.