Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Warme relaties geven waarde aan zorg

Als psychiater ben ik gespecialiseerd in het hoofd, maar ik heb geleerd dat ik een patiënt alleen effectief kan behandelen in een warme relatie. Door yoga is nu niet meer alleen mijn hoofd, maar ook mijn lichaam in de relatie aanwezig. Ook buiten de spreekkamer moeten wij uit ons hoofd en in relatie om als mens te kunnen groeien.

Door digitalisatie staan onze relaties onder druk. Ons zenuwstelsel is evolutionair ontwikkeld om ons te beschermen tegen gevaar, maar in een digitale wereld worden wij geïntoxiceerd door mentale prikkels. Terwijl de wereld onder handbereik is, nemen stress en eenzaamheid epidemische vormen aan.

De polyvagale theorie van Stephen Porges verklaart waarom ons zenuwstelsel als het niet kan vechten of vluchten vluchten, reageert met een emotionele dood in de vorm van depressiviteit en hulpeloosheid. Onbewust en onvrijwillig. Niet ons gedrag, noch onze emoties, maar onze fysiologie.

Business schools leren ons hyperalertheid om te winnen in de digitale wereld, maar een hyperalert zenuwstelsel is alert op gevaar. Wij kunnen niet slimmer zijn dan artificial intelligence, wel warmer en veiliger.

Veiligheid

Onveilig voelen maakt via hormonen en immuunsysteem ons lichaam kwetsbaar voor ziekte. De gezondheidszorg is te duur, maar investeer in een zorg die veilig voelt. In de GGZ wordt te veel gepraat over het afwenden van gevaar, maar te weinig over het bieden van veiligheid. Geef ruimte aan menselijkheid, relaties, mindfulness, yoga, ademhaling en hartritmevariabiliteit.

Lichamelijk

Trauma is de lichamelijke reactie op een gebeurtenis. Voor traumabehandeling is het minder nodig om te praten over het trauma, dan om de subjectieve lichamelijke reactie te voelen. Psychiatrische behandeling moet lichamelijker worden. Het herstellen van een emotionele verbinding voelt veilig. Vanuit het op overleving gerichte zenuwstelsel is ons brein fundamenteel negatief, maar een veilige base schakelt onze hersenen uit. Onze ademhaling en hartslag komen tot rust. Relateren is een ritme dat reguleert.

Verbinding

Leiderschap is veilig zijn. Een leider begrijpt dat moeilijk gedrag een cry for connection is. Een leider verbindt zich en bouwt vertrouwen op door in verbinding te blijven als het moeilijk wordt. Leiders zijn meesters in luisteren, dialoog en plezier. Zij hebben weinig woorden nodig, omdat hun aanwezigheid gevoeld wordt. In de synergie kan innovatie geboren worden.

Harmonie

Om de gezondheidszorg goedkoper te maken, is het nodig om onze zorg en samenleving in harmonie te brengen met ons zenuwstelsel. Niet aandacht voor geld, maar aandacht voor relaties creëert waarde in de zorg.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.