————————————————————————————————————————–
Dit is een van de best gelezen artikelen op Qruxx van 2019. Wilt u niets meer missen op het gebied van waardegedreven zorg? Schrijf u dan nu in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief
————————————————————————————————————————–
Er is geen bewijs dat VBHC werkt. Het is wel te verwachten dat het de administratie zal doen toenemen. Het wordt vermarkt met als doel lagere zorgkosten, maar is een verdienmodel van externen. Porter heeft inmiddels meer dan 100.000 USD per voordracht nodig om uit te leggen hoe dat werkt en consultants helpen daar graag aan mee. Meten is eten.
Vergelijk het met de elektronische patiëntendossiers die ook worden vermarkt met als doel lagere zorgkosten. Ze kosten de ziekenhuizen te veel geld en de dokters en verpleegkundigen te veel energie. En dat terwijl de CEO en aandeelhouders van het ICT-bedrijf er goed aan verdienen.
Waar zorggeld is, komen verdienmodellen. Morele zorgbestuurders houden verdienmodellen buiten de spreekkamer. In de GGZ is volgens Porter waarde te creëren door ziekten te classificeren en in een zorgpad symptomen meetbaar te verminderen, maar zonder recht te doen waar de patient aan lijdt, noch dat lijden te verminderen. Schaars is niet geld, maar aandacht.
Van waarde naar menselijke waarden
De tegengestelde beweging wil dat de gezondheidszorg, in tijden van marktwerking en de technologische revolutie, weer een menselijk gebeuren wordt. De ziekte is niet los te zien van de patient en de behandeling niet van de dokter. Het is wel bewezen dat een behandeling in een warme relatie effectiever is. Een diagnostische vragenlijst en een behandeling volgens richtlijn hebben geen waarde zonder klinische ervaring.
Een op menselijke waarden gebaseerde gezondheidszorg zal de patient effectiever behandelen voor minder kosten, zonder de dokters en verpleegkundigen een burn-out te geven. Omdat het relationele en emotionele werk van verpleegkundigen niet wordt gewaardeerd, willen zij nu ook leiders en wetenschappers worden, terwijl de patiënten vragen om menselijkheid van de dokters.
ICT-bedrijven kunnen geen winst maken met menselijke relaties, maar een morele zorgbestuurder durft te kiezen voor het vergroten van de aanwezigheid van de dokter en verpleegkundige bij de patiënt. Hij investeert in mensen voor materie. Waarde wordt gecreëerd in de spreekkamer, niet door Harvard Business School, noch door inkoopvoorwaarden van zorgverzekeraars.
Alternatieven
De op waarden gebaseerde alternatieven zijn er al. In Maastricht de nieuwe GGZ (Jim van Os), Redesigning psychiatry (David van den Berg), in Epen en Driebergen U-center en Henry Mintzbergs Managing the myths of healthcare. Zorg, neem afstand van VBHC.
Mischa Anna Selis is psychiater en mindfulness trainer. Na haar doctoraal- en arts-examen en na werkervaring in Zambia, Malawi en Londen werkt zij nu bij Mondriaan en in een eigen coachingspraktijk voor dokters en zorgbestuurders in Maastricht. Dit blog is geschreven op persoonlijke titel.