Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruikbaarheid participatieve visuele technieken in kwaliteitsonderzoek

Participatieve visuele technieken kunnen bijdragen aan onderzoek naar kwaliteitsverbetering in de gezondheidszorg. Drie visuele methoden beschreven.

Constantina Papoulias bediscussieert in Health Care Analysis enkele methodes die bekend zijn binnen het sociaalwetenschappelijk onderzoek en vraagt zich af of deze in te zetten zijn bij kwaliteitsonderzoek in de gezondheidszorg.

Aanvullende informatie

Volgens Papoulias kunnen participatieve visuele technieken ons begrip verbeteren over hoe patiënten en cliënten voorzieningen en behandelingen in de gezondheidszorg ervaren. Op deze manier kunnen onderzoekers aanvullende informatie krijgen op de antwoorden op enquêtevragen of in kwalitatieve interviews. Bovendien kunnen aspecten aan de orde komen waar de onderzoekers zelf niet aan gedacht hebben. De methoden zouden nuttig kunnen zijn bij het krijgen van feedback op het gebruik van een voorziening, maar ook bij het bedenken van innovaties.

Drie visuele methodes

Bij Photo-elicitation krijgen respondenten een foto te zien die gerelateerd is aan het gespreksonderwerp. Het idee is dat de respondent gerichter antwoord geeft op de vraag. Bovendien kan een beeld het geheugen opfrissen, zodat de respondent meer onderbouwd antwoord geeft. De respondent kan andersom als voorbereiding op een interview ook zelf foto’s maken over wat hem bezighoudt, om het gesprek te kunnen sturen in plaats van te laten verlopen volgens een vast format.

Bij Photo Voice geeft de respondent antwoord op onderzoeksvragen met beelden die hij zelf maakt. Experience Based Co-Design is een afgeleide toepassing die in de gezondheidszorg in opkomst is bij het gezamenlijk ontwerpen van gebouwen, afdelingen en interieurs. Daarbij vertellen patiënten hun eigen ‘verhaal’ met film.

Voorwaarden

De onderzoekster beschrijft een onderzoek waaraan zij zelf meewerkte en waarbij psychiatrische patiënten met foto’s hun mening geven op de fysieke inrichting van de afdeling acute psychiatrie. Mede met de ervaringen uit dit onderzoek komt zij op een aantal voorwaarden voor een bijdrage van visueel-participatieve methoden in kwaliteitsonderzoek. Toepassing vergt extra aandacht voor de onderzoeksmethode, het proces, de analyse en de interpretatie. Beelden van patiënten zijn niet louter een weergave van de ervaring, maar vertellen ook iets over diens relatie met de zorgverlener. Bovendien kunnen dingen die niet zijn afgebeeld ook veel zeggen.

Naar het onderzoek 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.